gototopgototop
среда, 17. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанци министра Дачића на маргинама Минхенске безбедносне конференције у Бечу
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0016Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова, Ивица Дачић, у функцији председавајућег ОЕБС-у борави у дводневној посети Бечу, где је на маргинама састанка ужег круга Минхенске безбедносне конференције разговарао са својим колегама, министрима спољних послова Аустрије, Украјине и Швајцарске.

„Издвојио бих разговор са аустријским министром Себастијаном Курцом. Разговарали смо о нашим билатералним односима које оцењујемо веома добрим, о припремама за Бечку конференцију, 27. августа, која је наставак Берлинског процеса, али и о питањима из надлежности ОЕБС-а.

Такође, разговарали смо и о постављању мог новог специјалног представника за Украјину и у Трилатералној контакт групи коју чине Русија, Украјина и представник ОЕБС-а. У питању је аустријски дипломата, Мартин Сајдик, дипломата који је тренутно у Мисији Аустрије при УН. За овај викенд планирани су састанци у Кијеву, Москви и у понедељак у Београду. Све ово говорим уколико постоји сагласност свих страна да он може са моје стране да буде постављен за мог специјалног представника."

Министар Дачић рекао је да је на тему Украјине синоћ разговарао са украјинским министром спољних послова Павлом Климкином, а јутрос са швајцарским министром Дидијеом Буркхалтером, имајући у виду да ће 10. јула у Хелсинкију бити одржан састанак тројке ОЕБС-а поводом 40 година од Хелсиншког завршног акта и постојања ОЕБС-а.
„Тим поводом ће бити одржана конференција високих званичника у Хелсинкију, где ће из свих земаља ОЕБС-а присуствовати државни секретари, односно заменици спољних послова, и нас тројица министара који смо чланови Тројке ОЕБС-а. Такође тема свих ових разговора којим смо се бавили данас у Бечу јесте и питање Панела еминентних личности, који је Тројка ОЕБС-а формирала, а води је амбасадор Волфганг Ишингер. Панел се бави анализом и функционисањем ОЕБС-а и искуствима које ОЕБС треба да извуче из разних искушења у ових 40 година."

Шеф српске дипломатије нагласио је да ће данас са члановима Панела еминентних личности анализирати њихов привремени извештај, док се коначни извештај очекује на Министарској конференцији, која ће бити одржана 3. и 4. децембра у Београду.