gototopgototop
четвртак, 04. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак министра Дачића са делегацијом Шангајског института за међународне студије
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-djiemienПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је делегацију Шангајског института за међународне студије на челу са директором Академског комитета ове институције, Јанг Ђиемиеном.

На данашњем састанку било је речи о утицају традиционалног пријатељства два народа на укупне билатералне односе Републике Србије и НР Кине који су добили нову димензију развоја у стратешком партнерству. Истакнут је значај ангажмана Србије у механизму сарадње НР Кине и земаља Централне и Источне Европе као и потенцијал овог механизма у оквиру кинеског пројекта креирања транспортног и трговачког коридора - „Економског појаса Пута свиле и поморског Пута свиле за 21. век".

Министар Дачић истакао је значај наших односа са НР Кином, од подршке у питањима од виталног интереса до конкретних облика сарадње. Посебно је нагласио улогу НР Кине у подстицању глобалног економског напретка и изградњи праведнијег међународног поретка.

Шангајски институт за међународне студије је један од најзначајнијих истраживачких центара у Кини и свету који има и саветодавну улогу у формулисању стратешких праваца у спољној политици, активностима модернизације земље и њеној безбедносној политици.
Кључне речи: Кина Ивица Дачић