gototopgototop
уторак, 02. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у посетио Грузију
+ larger fontnormal font- Smaller font
gruzijaПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, у функцији председавајућег ОЕБС-у, данас је посетио Грузију.

У Тбилисију председавајући ОЕБС-у Дачић разговарао је са највишим званичницима Грузије председником Георгијем Маргвелвашвилијем, премијером Ираклијем Гарибашвилијем, председником Парламента Давидом Усупашвилијем и министарком спољних послова Тамаром Берукашвили.

„Веома ми је драго што се Србија, као председавајућа ОЕБС-у, труди да одигра конструктивну улогу. Без обзира што је криза у Украјини у фокусу светске јавности, трудимо се да и остали проблеми, конфликти, не остану по страни.

У том смислу сам, као председавајући, донео одлуку да посетим све земље у којима постоји присуство ОЕБС-а на терену, укључујући и овај регион. Јуче сам био у Азербејџану, данас сам у Грузији, сутра ћу посетити Јерменију.

Када је реч о ОЕБС-у, ми желимо да помогнемо да се све последице конфликта из 2008. године превазиђу. Желим да изразим задовољство због добре сарадње између државних органа Грузије и мог специјалног представника за Јужни Кавказ амбасадора Гнедингера који је један о копредседника Женевског дијалога, који се води последњих седам година.

Ја сам спреман као председавајући ОЕБС-у да помогнем да дође до договора и напретка у разговорима како би се за питања - од којих треба издвојити питања хуманитарног карактера, питања несталих лица, избеглих лица затим питање слободе кретања - пронашла решења. Мислим да могу да се пронађу решења и без задирања у статусна питања. Имајући у виду да сам дуги низ година провео у дијалогу са Приштином у Бриселу, добро знам колико је то тешко и колико времена захтева, али опет, с друге стране, веома је важно да се дијалог настави, јер он нема алтернативу. Алтернатива су ратни сукоби и мислим да то нико на овом простору не жели. ОЕБС пружа максималну подршку стабилности овог региона укључујући наравно и стабилност у Грузији.

Још једном да поновим да ћемо ми уложити максималне напоре у разговору са свим странама у овом процесу, који се води у Женеви - без обзира на све примедбе да ли је или није успешан, да ли дуго траје без неких конкретних резултата - он јесте једина у ствари платформа на којој се тренутно води дијалог и тај дијалог мора да буде сачуван и мора да буде унапређен.

Знате да ОЕБС броји 57 држава и одлучује се консензусом, а то значи да је потребно много стрпљења, дипломатске мудрости и преговарачке способности да се дође до решења које ће одговарати свима. Србија има пуно разумевање за све проблеме овог региона јер је имала, нажалост, доста негативних искустава у својој ближој прошлости", рекао је председавајући ОЕБС-у.

Србија захваљује Грузији на веома принципијелној подршци када је реч о територијалном интегритету и суверенитету Србије. Исто тако, Србија подржава територијални интегритет и суверенитет Грузије.

Шеф српске дипломатије осврнуо се и на билатералне односе Србије и Грузије. Он је истакао да су то две пријатељске земље, као и да је обострана жеља да се односи између два народа развијају и даље.

"Очекујем да развијемо односе у многим сверама од ових уговорно-правних, да потпишемо што више међудржавних споразума, па до сарадње у области економије, културе, спорта, уметности.

Пружамо подршку Грузији на њеном европском путу, ми се залажемо за што брже интегрисање и Србије и Грузије у европске токове.

Када је реч о споразумима, ми ћемо данас потписати споразуме о укидању виза за дипломатске и службене пасоше. Грузија је својом одлуком укинула визе за грађане Србије и Србија ће узвратити истом мером, али је потребно направити међудржавни споразум за укидање свих виза за све врсте пасоша и да тако потпуно либерализујемо наш визни систем.

Економска сарадња би могла да буде и већа. Она је релативно мала будући да нису постојали организовани односи између наше две земље, јер су и Грузија и Србија у време бивше Југославије и Совјетског савеза биле републике унутар тих држава и нису самостално водиле своју спољну политику", истако је у својој изјави шеф српске дипломатије и рекао да је позвао своју грузијску колегиницу, министарску спољних послова, да до краја године посети Београд.