gototopgototop
уторак, 21. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Билатералне политичке консултације између министарстава спољних послова Србије и Словеније у области мултилатерале
+ larger fontnormal font- Smaller font
konsultacije multilateralaУ оквиру редовног, продубљеног, дијалога, који Република Србија и Република Словенија воде по бројним питањима, у Љубљани су 21. априла 2015. године одржане билатералне политичке консултације о мултилатералним питањима између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства за иностране послове Републике Словеније.

Српску делегацију предводила је амбасадорка Мира Николић, в.д. помоћника министра за мултилатералу, а словеначку амбасадорка Сања Штиглиц, генерални директор за глобалне изазове и политичку мултилатералу.
У разговорима је посебан акценат стављен на председавање Србије ОЕБС-у, постављене приоритете, као и актуелна питања у оквиру ОЕБС-а. Обе стране истакле су и значај сарадње у оквиру Уједињених нација посебно по питањима која се тичу развојне агенде након 2015. године, људских права, као и мировних операција УН. Наглашен је висок ниво сарадње и размене међусобних подршки кандидатурама у међународним телима. Такође, обострано је изражен интерес за наставак сарадње у области мултилатерале, као и за наставак позитивне динамике контаката између два министарства.

У оквиру консултација, в.д. помоћника министра спољних послова амбасадорка Николић разговарала је и са амбасадором Митјом Штрукељом, генералним директором за међународну развојну сараду у Министарству за иностране послове Републике Словеније, као и са државним секретаром амбасадором Богданом Бенком.

У разговору са државним секретаром Бенком, још једном је наглашен значај сарадње и континуираног дијалога Србије и Словеније о мултилатералним питањима од обостраног интереса.