gototopgototop
уторак, 28. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Штајнмајер у посети Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0002Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић сусрео се данас са министром иностраних послова Савезне Републике Немачке Франк-Валтером Штајнмајером, који борави у билатералној посети Србији.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је билатералне односе између Србије и Немачке као добре и нагласио да су данас на много вишем нивоу, квалитетнији, садржајнији и засновани на много већем поверењу него раније. Додао је да их карактерише интензивна сарадња на свим пољима, дијалог на високом нивоу и константан тренд унапређења. Подвукао је да је Србија отворена и спремна за даље јачање свеукупних билатералних односа, уз уверење да је то у обостраном интересу. Важан утицај на квалитет наших односа има редован и интензиван политички дијалог на високом нивоу, што потврђује и да постоји висок степен међусобног разумевања.

Министар Дачић је посебно истакао веома добре економске односе, наводећи да је обим спољнотрговинске размене у 2014. години достигао 3,183 милијарде евра, уз напомену да је Немачка међу водећим инвеститорима у Србији и највећи донатор развојне помоћи. Нагласио је да су наши кључни интереси повећање немачких инвестиција у инфраструктурне пројекте, сарадња у области ауто-индустрије и енергетике, као и повећање трговинске размене.

Шеф српске дипломатије посебно је истакао да је чланство у ЕУ први спољнополитички приоритет и стратешки циљ Србије, нагласивши да је процес „скрининга" успешно завршен, као и да верујемо да сада треба да пређемо у квалитативно нову фазу преговарачког процеса отварањем преговарачких поглавља. Србија ја потпуно спремна за отварање Поглавља 32, али уважава став Немачке да преговарачки процес треба да отпочне другим поглављима. Србија ће наставити са конструктивним приступом у преговарачком процесу, али је од велике важности да се у наредном периоду пронађу решења за постизање сагласности о отпочињању преговора.

Министар Дачић додао је и да Србија предузима све мере на смањивању броја грађана који траже азил у Немачкој, наглашавајући да се и сама суочава са све већим бројем азиланата на својој територији.

Министар иностраних послова Франк Валтер Штајнмајер оценио је да су политички и економски односи добри, да су немачке компаније заинтересоване за пословањем у Србији, као и да су компаније које већ послују у Србији задовољне пословним окружењем. Захвалио је на мерама које предузимамо на спречавању одласка „лажних" азиланата у Немачку, додајући да је то веома осетљиво питање у немачкој јавности.

Нагласио је да жели да похвали реформски процес у земљи, активности у дијалогу са Приштином, као и напоре Србије на јачању добросуседских односа и стабилности региона. Подвукао је да Немачка подржава процес европских интеграција Србије и додао да не постоје додатни услови, већ да Немачка настоји да делује подстицајно и позитивно у погледу приближавања региона Западног Балкана Европској унији. Истакао је да ће се конструктивно залагати у европским оквирима да се до краја године донесе одлука о отпочињању преговора о чланству Србије у ЕУ.