gototopgototop
среда, 22. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Летонија подржава пут Србије ка ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0003Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић сусрео се данас са министром спољних послова Републике Летоније Едгарсом Ринкевичсом који борави у посети Београду.

На заједничкој конференцији за новинаре одржаној након састанка, летонски министар изјавио је како Република Летонија подржава напоре Републике Србије које она улаже у реформе које спроводи као и њен пут ка ЕУ.

"Ми ћемо дати све од себе да припремимо приступне преговоре", рекао је шеф летонске дипломатије, похваливши дијалог Београда и Приштине, истичући његову комлексност, али и његов значај за све стране које у њему учествују као и за стабилност у региону.

"Иако је посета јако кратка, надам се да ћемо моћи да направимо напредак у процесу приступања", рекао је Ринкевичс не желећи да говори о роковима, јер је реч о "веома компликованом процесу".

Министар Дачић је истакао да је Србија спремна за отварање поглавља са ЕУ и додао да чини све да оспособи политичке и административне капацитете како би се припремила за тренутак када буде донета политичка одлука да Србија може да буде члан ЕУ.

"Србија неће мењати своје опредељење, ми желимо чланство у ЕУ, ми зато настављамо дијалог у Бриселу са Приштином", рекао је Дачић.

"Преговори о чланству у ЕУ треба да буду иницијална каписла за опште реформе у друштву", рекао је министар.

Шеф српске дипломатије истакао је да између Србије и Летоније нема отворених питања, и да је у заједничком интересу да се пронађу тачке које нас спајају.

Када је реч о билатералним односима министри су се сагласили да су они изузетни, али да треба више радити на економској сарадњи, с обзиром да је спољнотрговинска размена од 11 милиона евра, веома мала.

Летонски министар похвалио је Србију као председајућег ОЕБС-у на уложеном напору на решавању међународних питања.