gototopgototop
недеља, 12. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић на 13. конгресу УН-а о превенцији криминалитета и кривичном правосуђу у Катару
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0026Иступање првог потпредседника Владе Србије и минстра спољних послова Ивице Дачића на 13. конгресу УН-а о превенцији криминалитета и кривичном правосуђу:


"Ваше Височанство емире Државе Катар,
Господине председавајући,
Уважене екселенције,
Даме и господо,

Дозволите ми на почетку да изразим задовољство и захвалност генералном секретару УН-а Бан Ки-Муну и министру спољних послова Катара на личном позиву да учествујем на највећем међународном форуму на тему превенције криминала и кривичног правосуђа. Tоком последњих шест деценија, овај форум је кроз размену искустава и промоцију нових решења за комплексна питања са којима се суочавају национални системи кривичног правосуђа и безбедносне структуре, дао значајан допринос обликовању међународних и националних стратегија у овом домену.

Дозволите ми да посебно поздравим иницијативу државе домаћина да пружи прилику младој генерацији, у оквиру Форума младих, за размену мишљења о значају владавине права и њеном утицају на унапређење живота и њихове будућности. Република Србија посебну пажњу посвећује националном приступу у контексту учешћа јавности у превенцији криминала и снажно охрабрује партнерства међу младима, социјалну и економску инклузију и поштовање културне и верске разноликости. Сматрамо да су ово важни инструменти и за одрживу превенцију криминала.

Резултати наших договора са овогодишњег Конгреса, у виду нових препорука и политика, допринеће заједничкој борби против криминала и јачању сарадње на овом плану, што представља основу за изградњу праведнијих и развијенијих друштава и бољу будућност младих генерација. Наша тежња је да њихов живот буде сигурнији и квалитетнији, а да им суд о ономе што смо постигли буде подстицај за даље.

Даме и господо,

Пре пуних петнаест година Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је два кључна документа - Конвенцију УН против транснационалног организованог криминала и Миленијумску декларацију. Ови документи представљају најзначајније међународне инструменте за заједнички одговор држава чланица на плану одрживог развоја и супротстављања свим видовима организованог криминала.

Организовани криминал директно угрожава и поткопава ауторитет држава, чиме онемогућава њихов развој. Ми, као представници држава, имамо лидерску улогу у креирању и очувању институционалног оквира за снажну превенцију криминала у свим његовим аспектима. Исто тако, имамо обавезу и одговорност да сарађујемо и да ту одговорност делимо са приватним сектором, цивилним друштвом и медијима.

Један од главних приоритета Србије у оквиру система УН-а je остварење Миленијумских циљева развоја и усвајање нове глобалне развојне агенде за период након 2015. године, у чијој изради смо имали активну улогу. Дискриминација, неправда и сиромаштво су у директној вези са појавом и растом криминала. Искрено верујем да када будемо обезбедили свима право на образовање, посао, лични развој, али и хуман третман и холистички правосудни систем, криминал неће налазити такво упориште у друштву и представљаће мању претњу просперитету наших држава. Верујемо да постоји међународни консензус да владавина права и правда буду главни елементи унапређења одрживог социјалног и економског развоја.

Размере криминала су данас такве да захтевају континуиран рад на унапређењу међународне, а посебно регионалне сарадње. Р. Србија посебну пажњу придаје јачању регионалне сарадње у циљу превенције међународног криминала. Промоцијом међународне и регионалне сарадње, са циљем интегрисаног приступа овим питањима у оквиру система УН, Србија настоји да, заједно са земљама чланицама, допринесе стварању техничке експертизе и механизама помоћи, у контексту јачања капацитета националног законодавства у овом домену.

Србија је активна на плану превенције и сузбијања корупције, посебно увођења мера транспарентнијег рада органа државне управе и промоције интегритета и одговорности система кривичног правосуђа. Борба против корупције је истовремено један од приоритета нашег председавања ОЕБС које смо преузели почетком ове године.

Поштујући начела релевантних УН конвенција Србија предузима неопходне мере и на плану борбе против високо-технолошког криминала и прања новца, као и у сарадњи у борби против трговине наркотицима.

Србија је једна од земаља учесница Регионалног програма за промоцију правде и безбедности у региону Југоисточне Европе. Имплементација конкретних пројеката Програма, компатибилних са стратешким приоритетима Србије, довела је до значајних резултата на овом пољу. У оквиру процеса израде новог Регионалног програма, за период од наредне три године, Р. Србија, заједно са земљама региона наставља своје активно залагање за поштовање владавине права и већу безбедност у региону, чему ће посебно допринети као домаћин првог од три састанка, који треба да буде одржан у Београду, у наредних пар дана (16. и 17. април 2015).

Даме и господо,

Организовани криминал је попримио транснационалну димензију, не познаје границе између држава, и не прави разлику по нивоу њихове економске развијености. Све земље су у једнакој опасности од тероризма, као најсуровијег вида политички и идеолошки мотивисаног насиља, трговине људима, илегалних миграција, експлоатације жена и деце. Сведоци смо јављања нових форми криминала – високотехнолошки криминал, незаконита трговина културним добрима, опасним отпадом итд. До сада постигнути успех на плану превенције криминала и заједничке борбе против модерних видова криминала, сведочи о нашем непрекидном труду и снажној политичкој вољи у том правцу, али такође, и о потреби веће координације у циљу постизања што бољих резултата.

Даме и господо,

Ова година веома је значајна за све нас, обележавамо 70 година од усвајања Повеље УН-а, као и 60 година од одржавања првог УН Конгреса о превенцији криминала и кривичном правосуђу. Имајући ово у виду, морамо наставити да истрајношћу и константним проналажењем могућности да одговоримо изазовима данашњице, заједнички доприносимо испуњењу аспирација ка бољем, праведнијем и развијенијем свету. Република Србија наставиће да буде активан члан УН и конструктиван партнер свима који верују да својим деловањем могу допринети заједничкој борби и остварењу резултата у борби за сигурније, праведније и просперитетније друштво.

У том контексту бих, на крају, истакао изузетно задовољство указаном подршком држава чланица на изборима за чланове Комисије ЕКОСОК за превенцију криминала и кривично правосуђе, одржаним 08. априла ове године. Током нашег трогодишњег мандата, који започиње 01. јануара следеће године, уверавам Вас ће Србија настојати да на најбољи начин допринесе борби против криминала у оквиру система УН-а, са истом решеношћу коју Влада Србије показује на том плану у националним оквирима."