gototopgototop
уторак, 31. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић учествовао на панел дискусији „Стати на пут радикализацији: да ли је свеобухватан одговор могућ?“
+ larger fontnormal font- Smaller font
panelИступање првог потпредседника Владе Србије и минстра спољних послова Ивице Дачића на панел дискусији „Стати на пут радикализацији: да ли је свеобухватан одговор могућ?" коју је организовао Београдски фонд за политичку изузетност.

„Даме и господо,

Србија је чврсто опредељена да одговори савременим безбедносним изазовима, међу којима, борба против тероризма, свих видова екстремизма и радикализма представља наш заједнички задатак од приоритетног значаја. Спремни смо да у координацији са нашим партнерима широм света, посебно са ЕУ, допринесемо сузбијању ових претњи на националном, регионалном, европском и глобалном плану.

Србија снажно осуђује тероризам у свим његовим облицима, као и све видове екстремизма и радикализма, свесна да комплексност ових феномена захтева координирано деловање на ширем међународном плану и бављење свим њиховим аспектима у циљу свеобухватног одговора.

Тероризам, екстремизам и радикализам не знају за границе. И на територији Србије и у нашем најближем окружењу региструје се ширење идеја радикалног ислама и регрутовања за џихад у Сирији и Ираку. И сами се суочавамо са проблемом страних бораца, односно са одласком својих држављана да ратују у редовима ИД, махом преко радикалних исламских проповедника и центара. У Рашкој области на југозападу Србије, као и на Косову и Метохији, данас постоје радикални исламски проповедници који, у верским центрима финансираним из иностранства, проповедају религију на екстреман начин и регрутују младе за такозване верске ратове. Број плаћеника из Србије, махом из Рашке области и сa Косова и Метохије, процентуално је мали у односу на укупан број страних бораца у редовима екстремистичких оружаних група. Ради се о нешто више од стотину људи, али тај број за моју земљу није занемарљив, посебно имајући у виду могуће последице по њиховом повратку након обуке од стране верских фанатика.

У циљу сузбијања ових изазова Србија се одмах прикључила активностима на међународном плану. Више пута смо поновили спремност да, у границама својих могућности и сходно ресурсима којима располажемо, помогнемо борбу против пошасти модерног доба оличене у тероризму. Србија је коспонзорисала Резолуцију СБ УН 2178 и веома брзо, почетком октобра прошле године, усвојила измене законодавства у циљу спречавања одласка или транзита лица преко њене територије ради учешћа у сукобима у другим земљама увођењем кривичних дела за такво учешће, као и за организовање, подстрекавање и регрутовање страних бораца.

Почели смо са процесуирањем неколицине држављана Републике Србије осумњичених за учешће у сукобима у редовима ИД у Сирији. Пооштрили смо контролу граница и појачали надзор над повратницима. Активно учествујемо у раду међународних и регионалних скупова, у размени информација и спречавању ширења идеологије ИД. Такође, у Србији је успостављен функционалан систем за борбу против финансирања тероризма. Одговорно и доследно извршавамо своје међународне обавезе у контексту спровођења резолуција СБ УН о увођењу ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на не-државне актере, укључујући терористичке организације и са њима повезане појединце. Србија даје свој допринос и као чланица Глобалне коалиције у борби против ИД.

Свесни смо да сузбијање тероризма и екстремизма репресивним, војним и полицијским мерама није довољно и да је интеграција грађана свих вероисповести и политичких и других убеђења у модерно друштво на бази заједничких вредности, али и уз поштовање права на идентитет и уважавање свачије религијске, етничке и друге припадности и наслеђа, кључна у борби против тероризма, екстремизма и радикализма.

Борби против тероризма настојимо да допринесемо и са позиције актуелног председавајућег ОЕБС-у. Са те одговорне функције коју смо преузели у геополитички врло комплексном и изазовном моменту, посебно имамо у виду да безбедност у Европи и на ширем простору ОЕБС-а значајно зависи и од ситуације у суседним регионима. Управо имајући у виду да тероризам и феномен страних терористичких бораца, представљају озбиљну безбедносну претњу како за регион ОЕБС-а, тако и за његово шире суседство, определили смо се да током нашег председавања тема конференције ОЕБС-а у првој, политичко-војној димензији, буде борба против тероризма са посебним фокусом на проблем страних терористичких бораца. Сматрамо да након трагичних догађаја у Паризу и Копенхагену дужну пажњу треба да посветимо овом феномену, као изузетно значајном за европску и ширу међународну безбедност.

Осврнуо бих се на још један од приоритета нашег председавања ОЕБС-у који је истовремено и један од приоритета Владе Републике Србије. Реч је о младима који су одувек и у свим друштвима били главни носиоци прогресивних идеја. Они су данас и једна од најугроженијих категорија у контексту актуелних трендова ширења радикализма и екстремизма у свету. Подсетио бих и на нашу иницијативу о формирању Уније младих Западног Балкана, са циљем повезивања, односно успостављања одрживе регионалне сарадње међу младима и институцијама за младе, са дугорочном визијом доприноса стабилности и напретку региона и јачању демократије и толеранције, без којих нема ни стабилности, ни преко потребног просперитета.

Тема наше данашње панел дискусије јесте да ли је свеобухватан одговор на талас радикализације могућ. Евидентно да што је одговор свеобухватнији он ће бити и делотворнији. У том смислу немамо избора. Са изазовима са којима се сви суочавамо морамо се ухватити у коштац на најсвеобухватнији могући начин јер у свету комплексне глобалне међузависности сарадња и координација на плану супротстављања тероризму, радикализму, нетолеранцији према мањинама и другим облицима екстремизма немају алтернативу.

Хвала на пажњи."