gototopgototop
понедељак, 09. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак министра Дачића са амбасадорима региона Латинске Америке у Републици Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0006Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са шефовима дипломатских мисија региона Латинске Америке у Републици Србији.

У разговору са амбасадорима Аргентине, Бразила, Кубе, Мексика и отправницом послова амбасаде Венецуеле, министар Дачић указао је на значај који Србија придаје сарадњи са државама региона Латинске Америке. Посебно је наглашена жеља Србије и њено трајно опредељење да очувамо и унапређујемо традиционално добре односе са земљама Латинске Америке и Кариба, утемељене на узајамном пријатељству и чврстим историјским везама. Основа тих односа је сарадња у бројним областима од заједничког интереса, али и опредељење Србије да буде поуздан партнер земаља Латинске Америке.

Шеф српске дипломатије је високе дипломатске представнике упознао са спољнополитичким приоритетима Србије, процесом приступања ЕУ, као и са нашим приоритетима током председавања ОЕБС-у. Посебно се осврнуо на најактуелнија међународна питања, теме које се односе на латиномаерички регион и регион Западног Балкана.

Указујући на значај Србије као централне и кључне земље региона Западног Балкана, Дачић се заложио за интензивирање политичког дијалога кроз размену посета званичника и сарадњу са регионалним организацијама. Као приоритет у даљем развоју односа навео је унапређење економске сарадње са поменутим земљама, која је тренутно испод реалних могућности.

Захваљујући се на иницијативи за сусрет и на разговору са српским министром спољних послова, присутни амбасадори су истакли заинтересованост за јачање и унапређење сарадње са Србијом, у чему ће њихове амбасаде дати свој пуни допринос.

Шеф српске дипломатије је амбасадорима региона Латинске Америке поново захвалио на њиховој принципјелној позицији по питању КиМ, као и на подршци и донацијама поводом прошлогодишњих катастрофалних поплава у Србији.