gototopgototop
четвртак, 12. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Дачић подржао договор из Минска
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_oebsПредседавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Србије, Ивица Дачић поздравио је данас резултате самита у Минску и дао пуну подршку пакету мера за имплементацију споразума из Минска из септембра 2014, који је договорила Трилатерална контакт група. 

"Подстакао бих све стране да искористе прилику коју овај пакет представља за престанак непријатељства и смиривање тензија, што ће нам омогућити да достигнемо заједнички циљ – да се мир врати на исток Украјине. Неуморан рад лидера Француске, Немачке, Русије и Украјине који је резултирао усвајањем овог пакета, још један је подсетник шта може да буде постигнуто заједничким напорима."

"Позивам све стране да у потпуности примене овај пакет мера, како би дошло до деескалације конфликта и како не би више било цивилних жртава. То ће створити услове неопходне за решавање кризе политичким средствима и постизање изводљивог и одрживог решења на основу међународног права и обавеза ОЕБС-а", рекао је Дачић.

"Дозволите ми да се захвалим Трилатералној контакт групи и својој специјалној представници, амбасадорки Хајди Таљавини, чија се улога у одржавању контакта међу странама, чиме је отворена могућности за постизање споразума, показала непроцењивом," додао је.

"ОЕБС је спреман да учини све што може у оквиру свог мандата да омогући пуну имплементацију договорених мера. Очекујем да ће Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини наставити да игра централну улогу у овим напорима", закључио је Дачић.