gototopgototop
четвртак, 29. јануар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић посетио Мисију ОЕБС-а у Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebssr1Данашњи састанци председавајућег ОЕБС-у и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића Мисији ОЕБС-а у Србији представљају прву у низу посета мисијама ОЕБС-а на терену. Србија као председавајућажели да на тај начин пружи подршку њиховом раду и активностима, и да нагласи њихов значај у изградњи демократских институција, владавине права и области људских права, као и да подвуче значај који председавање придаје региону.

„Председавање земље са Западног Балкана додаје специфичну вредност ОЕБС-у, посебно кад је реч о ономе што смо научили из сопственог искуства," рекао је Дачић. „Мисија у Србији је свакако имала важну улогу у пружању подршке реформским процесима у земљи. Како имамо директно искуство са присуством ОЕБС-ове мисије на терену, учинићемо све што можемо да, током свог председавања, промовишемо његове предности," рекао је Дачић, додајући да он верује да ће се конструктивно партнерство између Србије и ОЕБС-а наставити.

Дачић је рекао да је регионална сарадња један од приоритета председавања Србије, и истакао важност улоге свог специјалног представника за Западни Балкан, амбасадора Жерара Студмана. „Морамо се детаљно позабавити потенцијалима регије и јачања регионалне сарадње. Тај процес захтева додатне напоре, што је изазов који прихватамо. Блиско ћемо, заједно са мојим специјалним представником, сарађивати са мисијама ОЕБС-а на терену на подручју Западног Балкана, чије заједничко деловање доприноси европским интеграцијама региона."

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадор Петер Буркхард, рекао је да је ова Мисија почашћена тиме што је прва ОЕБС-ова мисија на терену коју ће посетити председавајући ОЕБС-у из Србије. „Партнерски однос који имамо са земљом домаћином кључни је фактор у спровођењу нашег мандата. Јачањем демократије, владавине права и области људских права, Мисија ОЕБС-а у Србији и њене сродне мисије на терену у југоисточној Европи доприносе изградњи темеља за сарадњу у региону," рекао је Буркхард. „Желео бих да и сам изразим наду који је председавајући већ изразио, да ће партнерство између Србије и ОЕБС-а остати заштитни знак наших односа, а ми ћемо наставити да пружамо подршку и експертизу Влади Србије и цивилном друштву током реформског процеса."

„Поновно јачање вере и поверења у циљу стварања позитивне агенде за будућностпринцип је којим ће се руководити Србија током председавања," рекао је Дачић. „Регионална безбедност и стабилност на Западном Балкану и њихова позитивна динамика морају бити ојачани. Ми, као регион, морамо да се удружимо у континуираном указивању на универзалне вредности људских права, толеранције и недискриминације. То је наша дужност и одговорност."

Дачић планира да ускоро посети све ОЕБС-ове мисије на терену у региону Западног Балкана.
Кључне речи: Ивица Дачић Србија