gototopgototop
уторак, 23. децембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић у Украјини: Србија ће, као председавајућа, бити верна принципима ОЕБС-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
ukrajinaПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, у својству будућег председавајућег ОЕБС-у, разговарао је данас у Кијеву са украјинским министром иностраних послова Павлом Климкином.

Током сусрета размењена су мишљења о планираним активностима Србије за време председавања ОЕБС-у 2015. године и даљем ангажману те организације у Украјини, посебно кроз мисије које активно делују на терену.

Пре састанка са украјинским колегом, министар Дачић посетио је Специјалну посматрачку мисију ОЕБС-а, где га је шеф Мисије, амбасадор Ертугрул Апакан, детаљно обавестио о раду посматрачких тимова и предстојећим активностима, од 1. јануара, када Србија преузме председавање ОЕБС-у.

Након састанка, министар Дачић поручио је да ће украјинска криза бити приоритет током нашег председавања. Он је рекао да по сваку цену треба настојати да се заустави даље насиље у Украјини, као и да се поштује прекид ватре и мировни план председника Порошенка.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија поштује територијални интегритет Украјине и сматра да је то основни принцип ОЕБС-а. Министар Дачић захвалио је Хајди Таљавини што је прихватила његову молбу да и током српског председавања ОЕБС-у остане на месту личног представника председавајућег у Трилатералној контакт групи следеће године.

„Желимо да наше председавање буде транспарентно, непристрасно, објективно и да буде од користи за Организацију. Залажем се за стриктно поштовање договора из Минска и очекујем да Трилатерална контакт група брзо настави са радом на решавању свих питања која су предвиђена тим договором", рекао је министар Дачић и изразио очекивање да ће се на дневном реду најскорије наћи економска питања, хуманитарна ситуација, као и питање размене заробљеника.
„Уместо насиља и оружја, предност треба дати политичком процесу. Имајте поверења у Србију као озбиљну земљу која неће навијати ни за кога, него ће бити верна принципима ОЕБС-а", закључио је Дачић.