gototopgototop
петак, 05. децембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић са шефовима дипломатија Русије, Турске, Шведске и Молдавије о председавању Србије ОЕБС-у
+ larger fontnormal font- Smaller font
lavrovТоком заседања Министарског савета ОЕБС, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић имао је билатералне сусрете са министрима спољних послова Русије, Турске, Шведске и Молдавије. Главна тема разговора била је председавање Србије ОЕБС-у 2015. године, за које је пружена подршка министара. Поред тога размотрен је и низ билатералних питања.
Током разговора министра Дачића са Сергејем Лавровим, министром спољних послова Руске Федерације, разматрана су питања од интереса за билатералне односе Србије и Русије, а у светлу припреме за његову предстојећу посету Москви. Такође разговарано је и о актуелним питањима од важности за председавање Србије ОЕБС-у.
У разговору са турским колегом Мевлутом Чавушоглом, шеф српске дипломатије добио је уверавања да ће турска страна учинити све како би се починиоци убиства српског навијача хитно привели правди. Потврђена је важност међусобне сарадње, а министар Чавушоглу позвао је Дачића да посети Турску.
Приликом сусрета са министром спољних послова Молдавије Наталијом Герман договорена је посета министра Дачића Молдавији и размотрене могућности скорог наставка преговора о решавању конфликта у Придњестровљу у формату 5+2, којима је у својству специјалног представника председавајућег током швајцарског председавања ОЕБС-у председавао амбасадор Радојко Богојевић.
Са копредседавајућима Минск групе, амбасадорима САД Џејмсом Ворликом, Руске Федерације Игором Поповим и Француске Пјером Андрјуом, као и личним представником председавајућег ОЕБС за конфликт у Нагорно Карабаху Андржејом Каспржиком министар Дачић је разговарао о модалитетима међусобне сарадње током председавања Србије ОЕБС-у.