gototopgototop
уторак, 18. новембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Могерини подржава процес проширења ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - МогериниПрви потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас у Бриселу са Високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност и потпредседницом Европске комисије Федериком Могерини.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини истакла је да подржава процес проширења ЕУ и навела да тај процес неће бити успорен током њеног мандата, упркос чињеници што ниједна држава неће за то време постати чланица ЕУ. Могерини је подржала што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине на политичком нивоу, истакавши да ће у њему лично учествовати. Нагласила је и значај председавања Србије ОЕБС-у током 2015. године, посебно имајући у виду улогу ове организације у процесу решавања кризе у Украјини.

Министар Дачић истакао је да ће Србија током председавања ОЕБС-у настојати на све могуће начине да помогне мировном процесу из Минска како би се пронашло мирно решење. Кад је реч о усаглашавању спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ, Могерини је навела да ЕУ од Србије очекује постепено повећање процента придруживања.

Током састанка, Могерини и Дачић разговарали су и о иницијативи ЕУ у вези са ситуацијом у БИХ. Дачић је истакао да је Србија спремна да помогне у том процесу и додао да ће Србија подржати свако решење које доприноси стабилности БиХ. Могерини је истакла да планира да посети Србију најкасније почетком следеће године.