gototopgototop
уторак, 18. новембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић се састао са комесаром Ханом у Бриселу
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - ХанНа маргинама Конференције поводом покретања Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион, која је данас одржана у Бриселу, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

Министар Дачић честитао је комесару Хану на преузимању нове дужности и истакао важност чињенице да је представник Аустрије, државе која снажано подржава проширења ЕУ, на челу овако значајног ресора.

Шеф српске дипломатије нагласио је да Аустрија, као сусед региона Западног Балкана, добро познаје историју, културу и политику региона и разуме да се овај део Балкана налази пред великим изазовима, као и да ће све то имати значајне импликације на читаву ЕУ, њену будућност и развој.

На конференцији за новинаре, одржаној после састанка, комесар Хан нагласио је да од Србије није тражено да се придружи санкцијама Русији, додајући да то питање није повезано са отварањем поглавља у процесу проширења. Хан је новинарима рекао да је таква одлука суверена ствар Владе Србије, али да Брисел очекује да наша земља до ступања у чланство усагласи своју спољну политику са ЕУ.

Шеф српске дипломатије, изразио је уверење да ће поглавље 32, које се односи на финансијску контролу, врло брзо бити отворено и додао да скоро све чланице ЕУ то подржавају.

Дачић и Хан су након данашњег сусрета у Бриселу изјавили да ће разговоре наставити већ у четвртак када је предвиђено да комесар Хан посети Београд.

Састанак министра Дачића са комесаром Ханом

 

Изјава министра Дачића након састанка са комесаром Ханом


Изјава комесара Хана након састанка са министром Дачићем