gototopgototop
уторак, 18. новембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Излагање министра Дачића на Конференцији поводом покретања Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићРепублика Србија Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион види као веома добар оквир за продубљенију практичну сарадњу са земљама EУ, али и земљама региона које теже чланству у Европској унији, рекао је први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивице Дачића данас у Бриселу на Конференцији поводом покретања Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (EUSAIR).
Министар Дачић додао је да чланство Србије у ЕУ није само по себи циљ, већ инструмент подстицаја спровођењу реформи и модернизацији у свим областима друштва и државе.

Излагање министра налази се у наставку.

„Дозволите ми да изразим задовољство поводом учешћа на овом скупу, а посебно поводом данашње оцене у погледу резултата које је Република Србија у протеклом периоду остварила како у погледу јачања сарадње у региону, тако и на плану придруживања Европској унији, што је наш кључни спољнополитички циљ. Реформске активности које интензивно спроводимо у свим сегментима друштва у функцији су доприноса пуној афирмацији тог циља. Првенствено бих издвојио активности које се односе на даљу изградњу што ефикаснијих и изазовима модерног друштва прилагођених институционалних капацитета. Република Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, настоји да у пуној мери користи све расположиве могућности за што тешњу сарадњу са Европском унијом и њеним чланицама, а у циљу убрзања процеса наше европске интеграције и економског и социјалног опоравка земље.

Корисност Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион сагледавамо пре свега у контексту преношења најбољих искустава из праксе Европске уније, идентификовања и реализације заједничких интереса, јачања државне и локалне управе кроз програме обуке и конкретне пројекте сарадње, посебно на плану развоја инфраструктуре, туризма и повећања инвестиционих улагања која су један од кључних елемената за јачање економских система. Верујем да ћемо сви, свако у складу са својим структурним и реформским потенцијалима, применити најбоља искуства из праксе како бисмо спровели кредибилне економске реформске програме и тиме постигли одрживи економски раст који ће донети квалитетнији живот нашим грађанима и који ће нас приближити чланству у Европској унији.

Желео бих овом приликом да истакнем да Република Србија Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион види као веома добар оквир за продубљенију практичну сарадњу како са земљама чланицама Европске уније, тако и земљама партнерима из нашег региона које такође, попут нас, теже чланству у Европској унији. Стратегија представља документ који потврђује да само сарадњом, развојем добрих инфраструктурних, економских и културних веза, можемо постићи конкретне резултате у заједничким активностима које спроводимо и које предстоје, и допринети остваривању кључних економских циљева: да наши макро-економски системи функционишу у складу са високим стандардима ЕУ, да се инфраструктура у региону развија, што је основ развоја и у другим областима, да пословно окружење буде предвидиво и стабилно, да искористимо на најбољи начин компаративне предности које имамо на локалним али и на европском тржишту, и да сваки грађанин тај бољитак што скорије почне да осећа у свом свакодневном животу.

Задовољство ми је да вас обавестим да је Република Србија, да би могла на одговоран и квалитетан начин да спроводи захтеван процес примене Стратегије Европске уније за Jадранско-јонски регион, у финалној фази оснивања посебног радног тела Владе: Радне групе за сарадњу са Европском унијом у Јадранско-јонском региону. Задатак ове Радне групе биће да координира све активности везане за Стратегију Европске уније за Јадранско-јонски регион.

Имајући у виду да је Република Србија једина од осам држава чланица Стратегије која нема директан излаз на море, желим да истакнем да смо спремни на активан приступ и ангажман наших институција, како би адекватно промовисали значај функционалне и синергетске повезаности морског приобаља са континенталним залеђем региона, пре свега на плану умрежавања транспортних и енергетских коридора.

Овом приликом бих желео да се захвалим на веома доброј сарадњи свим нашим партнерима из Јадранско-јонског региона, Европској комисији, а посебно партнерима из Републике Италије, са којима координирамо стуб бр. 2 Стратегије, „повезивање региона". Република Србија овај стуб види као један од кључних приоритета како би се створили услови за континуирано јачање сарадње и у другим областима. Желим да нагласим да ћемо са своје стране уложити максималне напоре у циљу испуњавања стратешких приоритета и из тематских области „Одрживог туризма" и „Квалитета животне средине", користећи предности које су Републици Србији доступне и кроз хоризонтална питања – „јачање капацитета", „истраживање и иновације", као предуслове за креирање нових радних места, подстицање конкурентности и раст привредних активности.

На крају, желео бих да истакнем да је Србија у протеклом периоду недвосмислено потврдила своју посвећеност европском путу, јачању регионалне сарадње и добросуседских односа, као и нормализацији односа са Приштином и примени постигнутих договора у дијалогу Београда и Приштине. Чланство Србије у ЕУ није само по себи циљ, већ европску интеграцију видимо, првенствено, као инструмент подстицаја спровођењу реформи и модернизацији у свим областима друштва и државе. У том смислу започете политичке и економске реформе имају снажан подстрек управо у процесу европских интеграција, а своју и будућност региона видимо у Европској унији.

Хвала на пажњи."