gototopgototop
понедељак, 19. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић: Идемо у Брисел по помоћ
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић најавио је да ће предводити делегацију у Бриселу која ће са европским функционерима разговарати о помоћи Србији.

"Сада можемо да аплицирамо за фондове, Европска комисија утврђује да ли је она већа од 0,6 БДП-а, што је у нашем случају сигурно, а затим Европски савет одобрава помоћ", рекао је Дачић у специјалној емисији на Б92.

Он је најавио да ће осим најављене помоћи из европских фондова, којима Србија као земља кандидат има приступ, биће и других средстава помоћи.

"Већ је обављен разговор са колегом из Турске, за финансирање из њиховог развојног фонда, помажу УАЕ, Азербејџан даје 400.000 евра у хуманитарне сврхе, а то су све прве транше. Након тога морамо да приђемо овом другом делу, фондовима", рекао је Дачић.

На питање да ли Влада може да обећа да ће помоћи људима који су остали без имовине и крова над главом Дачић је рекао: "Оно што нам даје наду је то што први пут можемо да користимо фондове који раније нису били доступни. На нама је да се организујемо да расподела средстава буде праведна и да нема злоупотреба, а то се односи и на хуманитарну помоћ", рекао је Дачић.

Министар спољних послова је рекао да "профитера увек има", да су прописи недоречени, а да је на држави сада да их поједностави ад хок решењима.

"Ми сада имамо дневне проблем. Наши људи не воле систем, па чак ни кад је хуманитарна помоћ у питању. Они организују помоћ, па дођу на границу, а царина би да им наплати. Русима су хтели да наплате царину за помоћ. Жена из Македоније је сада на граници са 120.000 евра помоћи. Дневно има таквих проблема", рекао је Дачић.

Бивши министар полиције је рекао да се сада још једном показало да треба градити јак Сектор за ванредне ситуације и подсетио да је он био предлагач Закона којим је Сектор обједињен под једну капу, а да је раније био расут на више министарстава.

"Без јаке војске и полиције жртве би биле веће, треба радити на модернизовању и јачању Сектора. Међутим, недостаје још људи, неки од њих су и запостављени, а вреди истаћи да они ризикују своје животе", рекао је Дачић.