gototopgototop
среда, 05. фебруар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Представљена Стратегија швајцарске сарадње са Србијом за период 2014-2017
+ larger fontnormal font- Smaller font
ds-svajcarskaАмбасадор Швајцарске у Београду Жан Данијел Рух представио је данас Стратегију швајцарске сарадње са Републиком Србијом за период 2014-2017 .

Амбасадор Рух најавио је да ће средства намењена сарадњи две земље бити увећана за 20 одсто и поручио да Швајцарска наставља да подржава европски пут Србије. 

Промоцији је присуствовала и државни секретар Министарства спољних послова Снежана Јанковић и том приликом поручила:

„Ваша екселенцијо амбасадоре Рух,
Даме и господо,

Дозволите ми да на почетку изразим задовољство динамиком којом се односи и сарадња наше две земље развијају. Ова динамика је несумњиво резултат дуге традиције наших пријатељских односа. Са Швајцарском нас не везују само добри политички и економски односи, већ и многобројна српска заједница која живи у Швајцарској и која такође представља важан мост сарадње.

Континуирано присуство Швајцарске у региону као инвеститора и даваоца развојне помоћи, недвосмислено доприноси стабилности и просперитету Западног Балкана.

У том контексту желела бих да изразим задовољство и захвалност што је, у складу са вишегодишњом политиком помоћи региону Западног Балкана, Швајцарска одобрила нови циклус пројеката помоћи Србији, као и средства за њихову реализацију.

Спремност Швајцарске да настави са конкретним мерама на овом плану добродошла је, будући да ће нови пројекти бити усмерени на енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије, економски развој, социјалну инклузију и добро управљање, што су области којима Србија такође придаје велики значај.

Србија ће наставити да сарађује са Швајцарском на спровођењу Стратегије у периоду 2014-2017. Очекујем да ће циљеви дефинисани у складу са нашим потребама у предвиђеним роковима бити и остварени.
Свесни смо да изазови са којима се сусрећете нису мали и занемарљиви, и зато посебно ценимо вашу подршку Србији, која није декларативна, већ искрена и конкретна.

На крају желела бих да изразим уверење да ће консекутивно председавање Швајцарске и Србије ОЕБС, 2014. и 2015. године, додатно ојачати наше билатералне односе и значајно допринети циљевима Организације."