gototopgototop
петак, 22. август 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Република Србија задовољна резултатима Донаторске конференције
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министарство спољних пословаМинистарство спољних послова Републике Србије захваљује се свим владама, страним и међународним институцијама које су нам помогле и настављају да нам помажу у превазилажењу последица природне катастрофе која је Србију задесила у мају. Изузетно ценимо разумевање и подршку на коју смо наишли широм света након погубних поплава које су за собом оставиле огромну материјалну штету.

Велики број земаља притекао нам је у помоћ још током катастрофе, шаљући не само финансијска средства, већ и своје стручњаке и опрему, што се показало драгоценим у спасавању живота и имовине наших грађана. Такође, ефикасна регионална сарадња показала се као изузетан начин за превазилажење изазова с којима смо се сусрели. Република Србија трудиће се да и у будућности допринесе развоју сарадње са суседима, верујући да она обезбеђује свим нашим грађанима боље услове за живот.

Значај сарадње доказала је и Донаторска конференција за санирање поплава у Србији и Босни и Херцеговини, коју је 16. јула у Бриселу организовала Европска комисија у сарадњи са владама Републике Француске и Републике Словеније. Током једног конференцијског дана, Србија је обезбедила значајну финансијску помоћ кроз донације и веома повољне кредите (табела у прилогу).

Уз захвалност учесницима овог скупа, Република Србија жели још једном да се захвали и свим другим земљама које су нам помагале донацијама у периоду пре и после конференције.
Кључне речи: поплава