gototopgototop
петак, 22. август 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Немачка похвалила напредак Србије као импресиван
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - ШтајнмајерПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас у Берлину са немачким шефом дипломатије Франк-Валтером Штајнмајером. Главне теме разговора биле су билатерални односи, преговарачки процес о чланству Србије у Европској унији, председавање Србије ОЕБС-у, као и Конференција о Западном Балкану, која се на иницијативу канцеларке Ангеле Меркел одржава 28. августа у Берлину.

На заједничкој конференцији за новинаре након састанка, министар Штајнмајер назвао је досадашње реформе у Србији импресивним. Немачки шеф дипломатије одао је Србији признање за све што је учинила на развоју добросуседских односа у региону, додавши да је Немачка са великом пажњом пратила дуг пут трансформације друштва и државе који су омогућили унапређење односа са земљама Западног Балкана. Осврнувши се на Конференцију о Западном Балкану, немачки министар Штајнмајер рекао је да ће то бити прилика за земље из региона не само да представе досадашње резултате, већ и да размене мишљења о евентуалној будућој сарадњи.

Министар Дачић поздравио је иницијативу за одржавање Конференције о Западном Балкану, чији успех гарантује чињеница да има веома озбиљног покровитеља у Немачкој. Евроинтеграције региона биће једна од тема Конференције, рекао је министар и захвалио се Немачкој на подршци коју пружа Србији у том процесу. Дачић је рекао да Немачка може да рачуна на Србију као партнера на Западном Балкану и фактор решавања проблема.

Шеф српске дипломатије изразио задовољство што је први пут у посети Немачкој од преузимања функције, и искористио прилику да позове немачког колегу да посети Београд. Односи са Немачком од виталног су значаја за Србију, која ће напорно и предано радити на успостављању што бољих односа и ближе сарадње. Истакавши значај Немачке као главног економског партнера Србије, шеф српске дипломатије изјавио је да би ниво политичког дијалога требало да буде на одговарајућој висини, и изразио интерес за подизање нивоа политичког дијалога не само на савезном, већ и на покрајинском нивоу.

Двојица министара сложили су се да је наступајуће председавање ОЕБС-у значајан задатак за Србију, а министар Дачић је оценио да ће Србија умети да искористи указану прилику како би се доказала као озбиљан и поуздан партнер на међународној политичкој сцени.

У оквиру посете, министар Дачић ће разговарати са посланицима Бундестага Петером Бајером (ЦДУ) и Акселом Шефером (СПД), као и са саветником немачке канцеларке за спољну политику и безбедносна питања Кристофом Хојзгеном.


Конференција за новинаре након састанка министра Дачића са министром Штајнмајером

 

Изјава министра Дачића на конференцији за новинаре након састанка са министром Штајнмајером

 

Одговор на питање министра Дачића на конференцији за новинаре након састанка са министром Штајнмајером