gototopgototop
среда, 16. јул 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Говор министра Дачића на Донаторској конференцији у Бриселу
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица Дачић на донаторској конференцији у БриселуГовор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Донаторској конференцији за санирање последица мајских поплава у Србији и Босни и Херцеговини која се данас одржава у Бриселу:

„Поштовани комесари,

Поштована председнице Владе Словеније,

Поштовани министре спољних послова Француске,

Уважене колеге,

Драги пријатељи,

Пре свега, желео бих да се захвалим на могућности да вам се обратим на овој важној међународној конференцији и да вас све поздравим у име Владе Републике Србије. На жалост, иако повод нашег окупљања данас јесте трагедија која је задесила Републику Србију и један део региона, ја се искрено надам и дубоко верујем да ће последице са којима се још тешко носимо, бити лакше саниране уз помоћ свих вас који сте се одазвали позиву наших љубазних домаћина – Европске комисије, Француске и Словеније, којима се још једном захваљујем на исказаној спремности да нам помогну.

Као министар, у чијем је мандату и регионална сарадња, која је један од спољно-политичких приоритета Републике Србије, једноставно овом приликом морам да истакнем да је регион Балкана у тренуцима ове страшне елементарне непогоде показао заиста велики степен солидарности и, на неки начин, демонстрирао шта значи суштинска регионална сарадња и до које мере и грађани и владе земаља региона брину једни о другима. Дубоко верујем да смо тиме показали да као регион припадамо систему вредности који гаји Европска унија, коју видимо као место наше, надам се скоре, заједничке будућности.

У овој несрећи која нас је задесила, са чијим ћемо се последицама можда годинама носити, показало се и колико је битно да читав регион буде део европског система управљања какав пружа Европска унија. Инструменти помоћи које смо имали на располагању, као што је Механизам за цивилну заштиту и Фонд солидарности ЕУ показали су се као есенцијални у превладавању последица елементарне природне катастрофе са којом смо се суочили. Као и увек у животу, када нам се деси нешто лоше, постанемо свесни колико је битно деловати превентивно и радити на заштити од природних катастрофа.

Република Србија је спремна да заједно са Европском комисијом пронађе начин да се, уколико за то постоји спремност наших европских партнера, уз финансијску асистенцију из фондова ИПА, обезбеде средства која би омогућила да закључимо Аранжман о пуноправном чланству у Механизму за цивилну заштиту. То би, свакако, допринело превентивном деловању и нашој бољој припремљености за суочавање са оваквом врстом кастастрофа.

Поштовани,
као што знате, помоћ Србији у превладавању последица поплава пружиле су бројне земље. Наша дипломатско-конзуларна представништва дананоћно су недељама радила на анимирању донатора, како у државама домаћинима, тако и међу нашом дијаспором. Моја је људска и професионална обавеза да се овом приликом захвалим земљама које су до сада определиле значајна финансијска средства, које су упутиле своје тимове за кризне ситуације, као и земљама које су нам доставиле конректну хуманитарну помоћ. На тај начин, Републици Србији су пружили драгоцену помоћ у овој тешкој ситуацији, захваљујући којој смо били у могућности да задовољимо есенцијалне људске потребе бројних грађана погођених поплавама.

Наша велика захвалност иде и Европској унији и Уједињеним нацијама и њиховим бројним агенцијама, које су нам помогле, било ангажовањем на добијању финансијске помоћи или помоћи на процени штете.

Желео бих да изразим очекивање да ће и представници влада земаља које су данас овде присутне и међународних финансијских институција, након сагледавања наших реалних потреба, наћи начин и средства да нам помогну да превладамо последице страховитих поплава са којима смо суочени.

Још једном бих желео да се захвалим организаторима и свим учесницима и досадашњим даваоцима помоћи на доброј вољи да нам помогну и да истакнем да Република Србија то никада неће заборавити.

Хвала на пажњи!"