gototopgototop
петак, 11. јул 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Говор министра Дачића на “Croatia Forum 2014”
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићГовор првог потпредседника владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на панелу „Европска ИНТЕГРАЦИЈА Западног Балкана: сличности и разлике", „CROATIA FORUM 2014", Дубровник, 11. јули 2014. године

"Драге колеге министри,

Европске интеграције држава које се сада налазе у различитим фазама приближавања имаће другачији карактер у односу на државе које су раније приступиле Унији. Ту је сасвим нови приступ Европској унији, који на почетку предвиђа отварање најтежих поглавља – 23. и 24. која се односе на владавину права и функционисање правне државе, а у случају Србије и Поглавља 35, које се односи на нормализацију односа Београда и Приштине. Наша реалност је и да је општи контекст евроинтеграција другачији, јер се, поред спремности држава кандидата за чланство, „у игру" све више уводе и категорије као што је „замор од проширења" и „способност апсорпције". То су околности које у овом тренутку треба имати у виду када говоримо о европској интеграцији Западног Балкана.

Имајући искуства досадашњег тока евроинтеграција, мишљења смо да је добро да се поглавља 23. и 24. отворе у раној фази. Из искуства неких других држава знамо колико је тешко суочавати се са заостацима у преговорима о важним областима када преговори уђу у завршну фазу. Због тога сматрамо корисним да се управо најтежим поглављима посвети највећа пажња.

Свака држава региона која је тежила или тежи чланству у Европској унији има својих специфичности, међутим, заједничке теме су оне које обухватају хармонизацију прописа и закона, а што је, опет, омогућило да се међусобно помажемо и подстичемо наставак ЕУ интеграција. У том смислу, искуства земаља које су брже напредовале била су нарочито кoрисна за оне који су улазили у друге фазе придруживања.

На крају, упркос свим разликама и сличностима, корист за све учеснике процеса ЕУ интеграција је немерљива, имајући у виду цивилизацијски аспект, изградњу демократије, подстицање привредног раста и стварање сигурног безбедносног окружења.

Од значаја је да се читав процес ЕУ интеграција региона развија у позитивном смеру. Последњи пример је додељивање статуса кандидата Албанији, што поздрављамо.

Упркос различитим ставовима унутар саме Уније, око тога којим темпом треба да се одвијају евроинтеграције, мишљења смо да би сваки дужи застој у процесу интеграције послао лошу поруку јавности тих држава и био контрапродуктиван када је реч о подршци јавности ЕУ интеграцијама. Вредности и користи евроинтеграција могу свакако бити доведене у питање уколико би се овај процес одлагао.

Европска перспектива била је кључни фактор који је омогућио успех дијалога Београда и Приштине. Успешност овог дијалога показала је да политика проширења и даље представља снажну мотивациону снагу за Западни Балкан. На овом примеру показује се међународни значај Европске уније као фактора који је у стању да решава кризе и суштински доприноси стабилности и безбедности.

Европске интеграције имају утицаја на развој привреде, с обзиром да се за све видове привредне сарадње поставља услов постојања гаранција. Многи од нас виде те гаранције управо у евроинтеграцијама држава аспираната. Због тога наша тежња да постанемо део европске породице има и практичан значај.

И у случајевима елементарних непогода и непредвиђених околности, показало се да је солидарност и повезаност са Европском унијом значајан фактор у обезбеђивању подршке обнови и сваке врсте помоћи. То се манифестовало и у самом региону, где је катастрофа на кратко ујединила све земље.

Сматрамо да су проширење и јачање унутрашњих структура Уније комплементарни процеси, који у синергији доприносе просперитету како досадашњих чланица Уније, тако и држава у процесу приступања.

У наставку процеса проширења очекујемо да свако напредује према учинку и према оствареним реформама. Не очекујемо олакшице у том процесу, али и сматрамо да би било контрапродуктивно инсистирање на вештачком уједначавању темпа европских интеграција држава аспираната. Очекујемо да ће државе региона наставити да се међусобно подржавају и да ће очувати и јачати тренд солидарног приступа на путу европских интеграција.

Хвала на пажњи!"