gototopgototop
четвртак, 03. јул 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Односи Србије и Бугарске никад бољи, сложили се Дачић и Вигенин
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - ВигенинПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са министром иностраних послова Бугарске Кристијаном Вигенином.

На одржаном састанку, министри су се сложили да су односи две земље веома добри, а бугарски шеф дипломатије оценио је да никада нису били на тако развијеном нивоу као у последњих неколико година.

Говорећи о гасоводу „Јужни ток", министри су поручили да је његова изградња од великог значаја за обе земље. Министар Дачић истакао је да је то пре свега питање енергетске безбедности и стабилности, а не односа са Русијом. Дачић је, такође, указао и на значај постојања различитих извора и гасних праваца како би се избегла ситуација у којој су Бугарска и Србија биле у време кризе између Русије и Украјине.

Министар Дачић рекао је и да Србија захваљујући складиштима гаса може да у кратком временском периоду превазиђе проблем дистрибуције гаса, али не и ако криза потраје целе сезоне.

Он је истакао да и Србија и Бугарска и све друге земље кроз које треба да пролази гасовод остају при намери да се Јужни ток гради и да се договором постигне решење са ЕК.

Изградња „Јужног тока" кроз Србију коштаће, према Дачићевим речима, око две милијарде евра, а значајан део тих радова изводиће српска предузећа. Дачић је рекао да би дугорочни кредит за изградњу био враћен кроз приходе од такси који би, како је оценио, требало да достигну неколико стотина милиона евра годишње, у зависности од количине гаса.

Министар Вигенин оценио је да је Бугарска у конструктивном дијалогу са Европском комисијом око услова реализације пројекта и додао да очекује да ће наредних недеља добити разјашњења како би се наставило са радовима на територији Бугарске.

На састанку је договорено и да министарства спољних послова двеју земаља на јесен одрже политичке консултације, а предложено је и потписивање споразума о пријатељству и добросуседским односима, који би, како је речено, допринео даљем развоју односа Србије и Бугарске.

Такође, министар Вигенин је том приликом нагласио да Бугарска подржава чланство Србије у ЕУ и да ће наставити да пружа експертску подршку у процесу приступних преговора.

Кључне речи: Бугарска Ивица Дачић