gototopgototop
уторак, 03. јун 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија снажно опредељена за регионалну сарадњу и чланство у ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-cei-govorГовор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на Годишњем састанку министара спољних послова земаља чланица Централно-европске иницијативе:


„ Г. Председавајући,
Драге колеге,
Даме и господо,

Дозволите ми да се још једном захвалим г. Курцу на изразитом гостопримству и изврсној организацији Годишњег састанка МИП-ова земаља чланица Централно-европске иницијативе као и Конференције о Западном Балкану 2014.

Овогодишњи састанак је од посебног значаја имајући у виду да се ове године обележава двадесетпетогодишњица оснивања ЦЕИ, прве регионалне иницијативе основане након пада Берлинског зида која је обухватала западноевропске и источноевропске земље.

Данас, можемо слободно рећи да ЦЕИ и даље представља мост између земаља чланица Европске уније и оних земаља које своје чланство у Европској унији још увек нису оствариле. Више од половине чланица ЦЕИ, тачније њих десет, данас су државе чланице ЕУ, а још три су државе кандидати за чланство – од којих две већ преговарају са Унијом. Припадност овој регионалној иницијативи, која представља оквир за унапређење регионалне сарадње и бржу европску интеграцију, за Србију је од приоритетног значаја, нарочито у светлу преговора о приступању ЕУ.

Даме и господо,
Р. Србија је доследно и снажно опредељена за развој регионалне сарадње која је један од њених спољнополитичких приоритета, како кроз развој добросуседских односа, тако и кроз активно учешће у регионалним форумима и иницијативама.
Стратешки циљ Р. Србије јесте што брже чланство у Европској унији. Србија је део европске породице народа и њено место је природно у Европској унији. У том смислу Р. Србија је отпочињањем преговора о приступању Европској унији у 2014. години направила велики корак. Свесни смо да нам предстоји сложен реформски период, али исто тако могу са задовољством да констатујем да је Србија направила велики напредак у бројним областима, као што су правосуђе, борба против корупције и организованог криминала, као и на плану унапређивања људских и мањинских права.
У том смислу, желео бих да искористим прилику и пожелим Италији успех поводом преузимања места председавајућег Саветом Европске уније. Имајући у виду да је Италија један од оснивача Европске уније, један од оснивача Централно-европске иницијативе и највећи донатор ЦЕИ Фонду, сматрам да ће италијанско председавање бити прилика за даље продубљивање сарадње између чланица ЦЕИ. Уверен са да ће током италијанског председавања на прави начин бити пружен додатни импулс на путу њиховог интегрисања у ЕУ земљама чланицама Централно-европске иницијативе које су уједно и кандидати за чланство у ЕУ.

Даме и господо,
Са задовољством могу да констатујем да су три године након председавања Р. Србије ЦЕИ бројни предлози за које се Србија активно залагала увелико заживели у пракси. Међу њима истичем окончање процедуре за добијање статуса посматрача ЦЕИ у ГС УН, формирање ЦЕИ мрежа невладиних организација, јачање пословне димензије ЦЕИ итд. Такође, могу да констатујем да су корисници Р. Србије у самом врху по броју пројеката који се суфинансирају из ЦЕИ Фонда. Као доказ привржености вредностима за које се ова регионална иницијатива залаже, задовољство ми је да подсетим да је Влада Р. Србије од ове године добровољно удвостручила износ своје годишње контрибуције.
У периоду пред нама, сматрам да би требало уложити додатни напор у оживљавању ове регионалне иницијативе као форума за дискусију о политичким и економским питањима на високом нивоу. У протеклом периоду ЦЕИ је првенствено деловала као пројектно оријентисана регионална иницијатива у којој је улога ЦЕИ као политичког форума била у другом плану. Овако нешто сматрам нашом обавезом, не само зато што је давне 1989. године то била једна од оснивачких идеја ЦЕИ-а, већ зато што би у тренутку када се цео регион суочава са последицама економске кризе и великом стопом незапослености, овакав један форум, појачан политичком подршком земаља које су уједно и чланице ЕУ, био од велике узајамне користи.

Даме и господо,
Желео бих да похвалим приоритете Аустрије током председавања Централно-европском иницијативом, посебно оне који се тичу повезивања макро региона са међународним организацијама, где са задовољством могу да констатујем да су њихови резултати већ видљиви у пракси.
Такође, желео бих посебно да се захвалим Секретаријату ЦЕИ, генералном секретару амбасадору ди Вијетрију и председавајућем, Аустрији, на недавно објављеном апелу за помоћ поплавама погођеним подручјима Р. Србије, као и Босне и Херцеговине и Р. Хрватске, у којима су нестали бројни људски животи и чија је штета у овом тренутку још увек несагледива. Промптни одговор и конкретна и ефикасна помоћ показују да је ЦЕИ значајна не само као политичка идеја, већ и у конкретном смислу, кроз помоћ у савладавању свакодневних тешкоћа са којима се наши грађани суочавају у кризним ситуацијама.
Хвала."