gototopgototop
понедељак, 26. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ППВ и МСП Дачић са амбасадорима ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - амбасадори ЕУПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са шефом делегације Европске уније у Србији Мајклом Девенпортом и амбасадорима земаља чланица Европске уније и захвалио на помоћи коју Европска унија пружа Србији у кризној ситуацији.

Министар Дачић изјавио је да Република Србија, као држава кандидат за чланство у Европској унији, има право да аплицира за средства из Европског фонда солидарности под истим условима као и земље чланице и најавио да ће Србија учинити све да прецизно процени износ штете, од чега ће зависити и износ средстава који ће добити од Фонда солидарности.

Министар Дачић и амбасадори земаља чланица Европске уније прецизирали су да апликација за средства из Фонда солидарности треба да буде предата до почетка августа, а након тога ће Савет ЕУ и Европски парламент почети процес за одобрење помоћи.

На састанку је истакнуто да је економска ситуација у Србији, као и у целом региону веома сложена и да се након поплавног таласа може очекивати њено даље погоршање. Због тога је предложено да Европска унија размотри израженију економску, финансијску и политичку подршку региону.

Министар Дачић, овом приликом, је поновио да је пуноправно чланство Србије у Европској унији први приоритет Владе Србије. Дачић је нагласио да је Србија посвећена спровођењу реформи у свим областима, посебно у области владавине права, унутрашњих послова, заштите људских права и права мањина. „Што раније отварање преговора у конкретним поглављима унело би нови замах у наш процес приближавања Европској унији. За нас је значајно да што раније отворимо преговоре у поглављу 32. који се тичу финансијске контроле, а које је важно за укупни реформски процес у Србији", рекао је Дачић.