gototopgototop
субота, 17. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ППВ и МСП И. Дачић: Амбасадори добили налог да обавесте свет о ситуацији у Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је МСП формирало кризни штаб ради прикупљања хуманитарне помоћи за особе угрожене од поплава које су погодиле државу.

"Такође, дали смо налог да сва наша дипломатско-конзуларна представништва у свету дежурају, да наши амбасадори наступају у свим светским медијима и траже пријем код надлежних државних органа", казао је Дачић за Телевизију Пинк.

Како је рекао, упућена је нота свим дипломатским мисијама и међународним организацијама у Србији, а обавештена су и сва удружења расељених Срба у свету.

Дачић је замолио све организације и појединце у иностранству који желе да пошаљу помоћ да то раде преко дипломатских представништава Србије, која посредују у реализовању хуманитарне помоћи.

"Данас су ми рекли да у Јапану неки желе да прикупљају ћебад. То је нефункционално. Хвала свима, али док та ћебад стигну већи је трошак него корист. Са друге стране, постоје они који сами шаљу помоћ и онда се блокирају на аеродрому зато што царина о томе није обавештена", казао је министар спољних послова.

Он је рекао да Србији највише треба помоћ у специјализованој опреми и техници, као што су алуминијумски чамци са мотором, хеликоптери, шатори, али и људству, у виду професионалних екипа за спасавање.

Дачић је казао да га је министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић контактирала и предложила да њена земља и Србија заједно аплицирају за помоћ Европске уније за опоравак од последица поплава.
"Они су то већ урадили неколико пута и имају искуства како се то ради. То је следећа фаза коју очекујемо", казао је он.

Упитан да процени штету, Дачић је ради поређења казао да је штета од суше која се догодила за време његовог премијерског мандата била између једне и две милијарде евра, и казао да ће Србији требати помоћ ЕУ, УН и свих пријатељских земаља.

Према његовим речима, природна катастрофа показала је вредност српско-руског хуманитарног центра, чије је седиште у Нишу.

"ЕУ је имала примедбе - зашто ми то правимо са Русијом, какве су то наше регионалне надлежности... Никаквих амбиција ми немамо да у региону остварујемо акције без сагласности других држава, али када се деси оваква ситуација сигурно је да се види вредност једног таквог центра", рекао је Дачић.