gototopgototop
субота, 17. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Србији сада пре свега потребна помоћ у спасавању
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-tanjug2Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је нашој земљи сада пре свега потребна помоћ у опреми и спасилачким екипама како би се спасили сви угрожени градови и грађани, а након тога следи друга врста помоћи - кроз обнову земље и донације.

"Мораћемо да спасимо градове и људе, а након тога следи обнова земље и донације. Биће нам потребна помоћ ЕУ и УН", рекао је Дачић у разговору за РТС.

"У овом тренутку битно је да спасимо што више људи и да помоћ која сада долази буде у спасавању", истакао је, додавши да ће министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић говорити о нечему што долази по престанку кризног стања и да ће ЕУ сигурно пружити помоћ.

Дачић је указао да је првенствено неопходно набавити алуминијумске чамце са моторима, хеликоптере, ћебад и људство које је обучено за спасавање.
"Ми смо се као Влада благовремено обратили свим државама и покренули и механизам у ЕУ, као систем у ванредним ситуацијама. Они ће проценити штету, што је важно за неки фонд и накнаду штете", рекао је он.

Према његовим речима, ЕУ је одмах упутила директиву државама чланицама да одмах реагују у смислу непосредне помоћи у опреми и људству.

Шеф српске дипломатије је истакао да су се многе државе, међу којима и Црна Гора, Израел, Македонија, Хрватска и друге, одмах јавиле да помогну на разне начине, а у МУП-у је формиран кризни штаб који ће координисати активности у вези са прикупљањем помоћи.

Он је, такође, нагласио да је у Србији много спасилачких тимова из других земаља који су дошли да помогну и да грађани Србије треба да изразе велику захвалност на таквој помоћи.
"Послали смо и ноту свим међународним мисијама у Србији, захвалили се и пренели захтев за доставу опреме и технике", казао је Дачић и додао да је основан и број жиро-рачуна на који се може уплатити помоћ.

Он је навео да се Србија за помоћ у људству обратила и Уједињеним нацијама.

Премијер наглашава да је Србија захвална свима који су се одазвали позиву да помогну угроженим грађанима, како државама тако и појединцима, а нарочито Руској Федерацији. Он је, коментаришући ситуацију у региону, а пре свега у Републици Српској, констатовао да се и тамо показало да једна држава не може сама да се избори са оваквом непогодом.

Сада када су падавине престале у кризним местима, долази до опасности од пловног таласа када пристигне вода из Републике Српске, упозорио је премијер изразивши наду да се неће остварити најцрњи сценарио.