gototopgototop
уторак, 06. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Обраћање ППВ и МСП И. Дачића Комитету министара Савета Европе
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићОбраћање Ивице Дачића, првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Комитету министара Савета Европе:

„Господине председавајући,
Господине генерални секретару,
Екселенције,
Даме и господо,

Изузетна ми је част и задовољство да се обратим учесницима 124. министарске седнице Савета Европе.

Желео бих овом приликом да вам, као одлазећем председавајућем Комитета министара Савета Европе, честитам на веома динамичном и успешном председавању и да пожелим успех свом колеги Елмару Мамадијарову као предстојећем председавајућем. У остваривању ове значајне и захтевне функције можете рачунати на нашу пуну подршку.

Ово је прво моје обраћање овако значајном међународном скупу од избора на функцију министра спољних послова Републике Србије. Пре нешто више од недељу дана изабрана је нова Влада Србије, чији је један од главних спољнополитичких приоритета интеграција у Европску унију. Влада Србије опредељена је да у пуној мери допринесе том циљу у наставку преговора са ЕУ, отвореним у јануару ове године.

Наше чврсто опредељење јесте и наставак дијалога Београда и Приштине који се под покровитељством ЕУ води у Бриселу и примена договорених одлука. Влада Србије се залаже за мир и стабилност у региону и унапређење добросуседских односа у циљу очувања и даљег развоја његове стабилности. Већина наших напора ће бити усмерена на усвајање европских стандарда, темељну реформу институција и у крајњој линији на стварање модерног друштва.

Господине председавајући,

Савет Европе представља несумњивог лидера у одбрани основних вредности – људских права, демократије и владавине права. Ове године се обележава 65. годишњица Савета Европе. Током протеклих година свет се вишеструко променио, али те вредности остају и даље у центру нашег ангажовања. Очување и даља изградња тих принципа је данас можда и значајније него раније, имајући у виду бројне изазове са којима смо суочени. Имајући у виду мандат Савета Европе, Организација може значајно да допринесе у превазилажењу поменутих савремених изазова.

Посебну пажњу и нашу подршку завређује предлог генералног секретара Савета Европе за организацију Самита посвећеног демократској безбедности, на којем би био утврђен нови стратешки концепт и нове одреднице за агенду људских права у наредном периоду.

Подржавамо Извештај генералног секретара Савета Европе Торбјорна Јагланда о стању демократије, људских права и владавине права који на свеобухватан начин третира ту проблематику и садржи низ предлога за даље активности. Делимо уверење да мониторинг механизми Организације представљају значајну компоненту у спровођењу политике Савета Европе и да је потребно да они функционишу ефикасно, уз избегавање дуплирања и бољу координацију.

Предлог за увођење нових мониторинг механизама у областима у којима то до сада није био случај заслужује посебну пажњу и сматрамо да би у предстојећем периоду требало размотрити конкретне модалитете за реализацију ове иницијативе, полазећи, са једне стране, од несумњиве потребе свеобухватнијег и динамичнијег ангажовања Организације, али и потребе за што ефикаснијим коришћењем расположивих капацитета, са друге стране. Сматрамо да је реформа мониторинг механизама СЕ у циљу једнаког третмана свих чланица Организације од кључне важности, уважавајући њихове специфичности.

Господине председавајући,

Активно учешће свих чланица у креирању политике Савета Европе је од кључне важности за ефикасно остваривање вредности и стандарда Организације. Због тога сматрамо да би све одлуке требало да почивају на консензусу свих чланица.

Сматрамо да Савет Европе поседује инструменте и капацитете да допринесе решавању кризе у Украјини и подржавамо ангажовање Организације у саветодавном погледу на плану демократије, заштите људских права и владавине права, посебно у домену уставних реформи, законодавних реформи у области правосуђа и борбе против корупције, што је од значаја за мир и стабилност у овој држави. Поздрављамо ангажовање Међународног саветодавног панела. Истовремено, мишљења смо да би свако ангажовање Организације у вези са Украјином требало да почива на консензусу свих држава чланица.

Господине председавајући,

Од пријема у Савет Европе, Република Србија је остварила значајан напредак у усвајању и примени стандарда Организације у домену заштите људских права, владавине права и демократије. Опредељени смо да наставимо партнерску сарадњу са Саветом Европе на даљем унапређењу стања у тим областима.

Влада Србије је опредељена да настави са започетим активностима на плану реформе правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала, сузбијања свих облика дискриминације.

Посебан значај Република Србија посвећује положају националних мањина. Чврсто смо опредељени да, у сарадњи са Саветом Европе, наставимо да се ангажујемо на даљем унапређењу положаја националних мањина на својој територији, у складу са препорукама Савета Европе. Влада Републике Србије ће посебну пажњу посветити примени Акционог плана за спровођење Стратегије за унапређење положаја Рома.

Истовремено, очекујемо да сва права припадника српске националне мањине у другим земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима Савета Европе, укључујући и по питању права на коришћење матерњег језика и писма.

Господине председавајући,

И поред нових изазова са којима се Европа данас суочава, постоји један проблем који по својој тежини у континуитету остаје непромењен – а то су људска права српске и осталих неалбанских заједница на Косову и Метохији. Ове заједнице се и даље суочавају са озбиљним препрекама у области безбедности, повратка, слободе кретања, употребе матерњег језика, приступа институцијама, имовинских права.

Имајући у виду озбиљност ситуације у Покрајини, Србија је демострирала конструктиван приступ и допринела статусно неутралном ангажовању Савета Европе. Сматрамо да би активности Организације требало да буду настављене, ради ефикасне примене принципа и стандарда Савета Европе у домену заштите људских права, посебно мањинских права, владавине права, заштите културног наслеђа.

Сматрамо да је за реализацију тих циљева од значаја и наставак досадашње конструктивне и партнерске сарадње између Владе Србије и Савета Европе, за чији наставак смо опредељени.

Захваљујем на пажњи."