gototopgototop
уторак, 06. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић за „Пресе": Србија не може да уведе санкције Русији
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићМинистар иностраних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија не може да уводи санкције Русији, јер Москва никада није увела санкције Београду и нагласио да се Србија труди да има уравнотежени став везано за Украјину.

"Ми се трудимо да имамо уравнотежен став. Премијер Вучић и ја смо то објаснили и Кетрин Ештон. Наш став се ослања на два принципа. Први је да Србија поштује територијални интегритет сваке државе чланице УН, а тако и Украјине. Други је да Србија не може увести санкције Русији, јер Русија никада није увела санкције Србији. Такав баланс је у нашем националном интересу", објаснио је он у интервјуу бечком дневнику "Пресе".

Дачић је казао да је Србија на "сопственој кожи" осетила како међународно право може бити релатизовано у вези територијалног интегритета и суверенитета.
"Због тога нерадо слушамо када се с тим у вези помиње Косово и када се пореди са Украјином, независно са које стране долазило поређење", поручио је он.
"У случају Косова је прекршено међународно право и све што је уследило после су последице тог кршења међународног права. Због тога нисмо срећни када неко у вези Украјине помиње Косово", нагласио је он.

На питање да ли би, годину дана после Бриселског споразума, окарактерисао односе са Приштином "нормалним" Дачић је казао да сматра да смо још далеко удаљени од нормализације, али да је дошло до напретка у односима.

Везано за армију Косова Дачић је рекао да је она против свих одлука УН, према којима на територији Косова може бити само међународних снага.

Он је подсетио да је Србија због тога затражила ванредну седницу Савета безбедности УН, али до ње није дошло због кризе у Украјини, и додао да ће на редовној седници 27.маја бити речи о томе.

Када је реч о унутрашњој политици Србије Дачић је рекао да је Србија тренутно у тешкој ситуацији и да је потребно да се пронађе најбољи могући програм за економски опоравак, без обзира да ли он одговара партијским програмима.
Без економском напретка неће бити ни социјалне правде, закључио је Дачић.