gototopgototop
среда, 18. децембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сусрет МСП Мркића са амбасадорима земаља чланица НАТО
+ larger fontnormal font- Smaller font
slovacka-ambasada-NATOМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић био је данас гост редовног састанка амбасадора земаља чланица НАТО акредитованих у Београду, који је одржан у Амбасади Словачке Републике. Амбасада Словачке Републике од јануара ове године је контакт амбасада за сарадњу Србије и НАТО.

Министар Мркић је изложио приоритете безбедносне политике Србије, активности и резултате сарадње Србије са НАТО кроз механизме програма Партнерство за мир, као и допринос Србије регионалној и глобалној безбедносној сарадњи учешћем у међународним мировним мисијама УН и ЕУ.

Министар је нагласио да Србија неће чланство у НАТО савезу, али да ће бити поуздан и одговоран партнер. Такође, оценио је да постоји простор за даље унапређење сарадње у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир. Посебно је истакао безбедносни аспект питања Косова и Метохије и нагласио неопходност несмањеног присуства међународних снага КФОР у Покрајини, као гаранта безбедности српског и другог неалбанског становништва и имплементације Бриселског споразума.

Амбасадори земаља чланица НАТО изразили су задовољство нивоом и интензитетом сарадње Србије са НАТО у оквиру програма Партнерство за мир. Позитивно су оценили резултате који су на овом плану постигнути у протеклој години.

У разговору је посебно наглашен значај јучерашње одлуке министара спољних послова ЕУ да преговори о чланству са Србијом отпочну јануара наредне године, што је заједнички оцењено као историјски корак у процесу евроинтеграције.