gototopgototop
петак, 12. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић са потпредседником кубанске владе Дел Тором
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић КубаМинистар спољних послова Србије Иван Мркић састао се са потпредседником кубанске владе Улисом Дел Тором и то на иницијативу кубанске стране, ван раније уговореног програма, чиме је Дел Торо желео лично да изрази задовољство кубанског руководства због тока, садражаја и резултата Мркићевих разговора у Хавани.

Дел Торо је констатовао да су политички односи двеју земаља изузетно добри и похвалио је договоре о будућој сарадњи у области здравства, пољопривреде, грађевине и туризма.

Такође, Дел Торо је на састанку са Мркићем упутио најсрдачније поздраве влади Србије и поновио позив председнику Николићу да посети Кубу.

Током вишедневне посете Куби министар Мркић је имао разговоре са министром иностраних послова Бруном Родригесом и министром спољне трговине Родригом Малмијерком.
Након сусрета са Родригесом током којег је било речи о могућностима за интензивирање сарадње две земље, посебно економске, Мркић је оценио да су ослонци за сарадњу Србије и Кубе веома јаки и да две земље траже простор да, кроз реформе које спроводе, оснаже везе, нарочито на пољу привреде.

Током сусрета са Малмијерком договорен је конкретан програм активности за развој привредне сарадње две земље, као и мере за пословно-истраживачко повезивање у области здравства и фармацеутске индустрије, пре свега ради сарадње у области спречавања и лечења канцера.

Шеф српске дипломатије је разговарао и са председником кубанског парламента Естебаном Ласоом о јачању међусобне сарадње где ће привреда бити у првом плану, а договорени су и конкретни кораци у том циљу.

Мркић се том приликом захвалио кубанском парламенту и Куби уопште на подршци коју пружа Србији у вези са ставом Србије о Косову и Метохији.

Српски министар посетио је и Центар за генетски инжењеринг и биотехнологију, где је разговарао с директором те институције Луисом Ерером Мартинесом о могућностима сарадње и најавио посету српске министарке здравља Куби за пар месеци.

Иван Мркић на Куби код Улиса Дел Тора

Кључне речи: Куба Иван Мркић