gototopgototop
уторак, 01. април 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сусрет МСП Ивана Мркића са Такашијем Косугијем, бившим министром образовања Јапана и послаником ЛДП Јапана
+ larger fontnormal font- Smaller font
mrkic-jankovic-kosugiМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић примио је данас Такашија Косугија, бившег министра образовања Јапана и посланика владајуће Либерално-демократске партије Јапана. Састанку је присуствовала и државни секретар МСП Снежана Јанковић.

Током разговора истакнут је обострани интерес за унапређењем свеукупних српско-јапанских односа.

МСП Иван Мркић је изразио захвалност на хуманитарној, развојној и техничкој помоћи коју је Јапан до сада упутио нашој земљи. Посебно се захвалио на личном залагању и хуманитарној помоћи коју је Такаши Косуги пружио нашој земљи заједно са проф. др Ицуко Теруока, којој је 28. марта уручена Златна медаља за изузетне заслуге у области хуманитарних делатности.

Такаши Косуги је пренео спремност за даље унапређење билатералних односа са Србијом у свим областима. Посебан интерес је испољио за јачање парламентарне, културно-просветне и привредне сарадње, а посебно на пројектима из области заштите животне средине. Он је изразио захвалност за помоћ коју су Влада и народ Републике Србије упутили Јапану после катастрофалног земљотреса и цунамија у марту 2011. године.

Косуги је осведочени пријатељ наше земље, који је у више наврата боравио у Републици Србији и пружао пуну подршку током периода санкција, као и за време НАТО бомбардовања 1999. године.