gototopgototop
уторак, 25. март 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Разговор ДС Снежане Јанковић са Ернстом Рајхелом, опуномоћеником МИП СРН за ЈИЕ, Турску и земље ЕФТА
+ larger fontnormal font- Smaller font
jankovic-rajhelДржавни секретар у Министарству спољних послова др Снежана Јанковић примила је данас опуномоћеника МИП СР Немачке за Југоисточну Европу, Турску и земље ЕФТА Ернста Рајхела.

У разговору су размотрени билатерални односи, преговарачки процес о чланству Републике Србије и ЕУ, као и наставак дијалога са Приштином, након парламентарних избора у Републици Србији. Поред овога, разговарали су и о ситуацији у региону, нарочито у Босни и Херцеговини.

Државни секретар је изразила забринутост поводом најављене ревизије Мисије ЕУЛЕКС и снажно противљење одлуци привремених институција у Приштина да се „Косовске безбедносне снаге" трансформишу у „Косовске оружане снаге", подсећајући на гаранције НАТО да КБС неће бити присутне на северу КиМ.

ДС Јанковић је подвукла подршку Републике Србије целовитости Босне и Херцеговине, додајући да Република Србија подржава сваки договор три народа и два ентитета у Босни и Херцеговини. Изнела је уверење да ЕУ треба да преузме већи ангажман, пре свега у подстицању економског развоја.

Опуномоћени МИП СРН Рајхел је процес нормализације са Приштином оценио изузетно битним и нагласио значај успешне примене договора из Бриселског споразума. Изнео је и став да Република Србија има важну улогу у погледу стабилизације прилика у Босни и Херцеговини.

Изражен је обострани интерес за јачање свеукупне билатералне сарадње и интензивирање дијалога између две земље.
Кључне речи: Снежана Јанковић