gototopgototop
петак, 14. март 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сусрет МСП Ивана Мркића и МИП Њ.В. шеика Абдулах бин Зајед Ал Нахјан
+ larger fontnormal font- Smaller font
министар РС - министар УАЕMинистaр спољних послова Републике Србије Иван Мркић разговарао је данас са министром иностраних послова Уједињених Арапских Емирата Њ.В. шеиком Абдулах бин Зајед Ал Нахјаном, који борави у дводневној званичној посети Републици Србији.

Главне теме разговора биле су развој политичког дијалога, отварање нових могућности за даље продубљивање сарадње у свим областима од обостраног интереса, перспективе за даљу економску сарадњу, али и међународне теме од значаја за ове две земље.

Два министра спољних послова су поред прегледа досадашњих активности, разговарали и о новим заједничким пројектима, сарадњи у области пољопривреде, авио саобраћаја, енергетике, информационо-комуникационих технологија, инфраструктуре, туризма, као и у низу других области.

Шеф дипломатије Републике Србије Мркић је истакао да је у протеклих годину дана реализовано или договорено више инвестиција УАЕ у српску привреду, да су између две земље потписани важни међудржавни споразуми, као и да је Република Србија отворила своје дипломатско представништво у Абу Дабију, а очекује се да то исто ускоро учине Уједињени Арапски Емирати у Београду.

Министар Мркић пренео је захвалност свом колеги због зајма у износу од једне милијарде долара, који је Влада Абу Даби Емирата под веома повољним условима одобрила Републици Србији, као и за додатне облике финансијске подршке деловању Републике Србије у земљама Залива у настојању да се у том региону што боље позиционирамо.

Шеф дипломатије Уједињених Арапских Емирата шеик Абдулах бин Зајед посебно је истакао задовољство због партнерских односа две земље.

Министар УАЕ је истакао посебан интерес његове земље за сарадњу у области инфраструктуре и пољопривреде.

После разговора потписани су Споразум о ваздушном саобраћају, Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених/специјалних пасоша и Споразум о оснивању Мешовитог комитета за сарадњу између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата.

Чланови две делегације, на челу са министрима, наставили су консултације током радног ручка.

Договорено је да се отпочне са процедуром укидања визног режима за све грађане Србије.

Посета министра УАЕ представља потврду пријатељских и партнерских односа између две државе и реализује се у тренутку значајног унапређења билатералне сарадње.

Министар УАЕ шеик Абдулах бин Зајед био је примљен код председника Републике Србије Томислава Николића и председника Владе Ивице Дачића, а разговарао је и са министром одбране Небојшом Родићем.


министар РС - министар УАЕ министар РС - министар УАЕ
министар РС - министар УАЕ министар РС - министар УАЕ
министар РС - министар УАЕ министар РС - министар УАЕ
министар РС - министар УАЕ министар РС - министар УАЕ