gototopgototop
петак, 07. фебруар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конференција о стратегији ЕУ за Јадранско-Јонски регион
+ larger fontnormal font- Smaller font
jjiМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић, који је учествовао на Конференцији о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион у Атини, поручио је да се након усвајања Стратегије отвара приступ одређеним фондовима ЕУ.

"Оног момента када Стратегија буде усвојена, наших осам земаља, међу којима је и Србија, имаће приступ разним фондовима који ће омогућавати уједначавање у областима инфраструктуре, енергетике, туризма", рекао је министар Мркић и додао да ће потом свака од земаља чланица представити своје пројекте и на тај начин учествовати у развоју читавог региона.

Учесници Конференције представили су своје виђење Стратегије, која би требало да буде усвојена у другој половини ове године, када Република Италија буде председавала Унијом.

Конференцији је претходио састанак Јадранско-јонског савета на коме су учествовали министри спољних послова Јадранско-јонске иницијативе.

Министар Мркић сусрео се у Атини и са потпредседником владе Грчке и шефом дипломатије Евангелосом Венизелосом који је рекао да ускоро планира посету Републици Србији.

На маргинама скупа министар Мркић имао је билатерални сусрет са министром иностраних послова Босне и Херцеговине Златком Лагумџијом.