gototopgototop
понедељак, 03. фебруар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење
+ larger fontnormal font- Smaller font
Надлежни швајцарски органи града Сент Галена донели су децембра 2011. године одлуку о привременом одузимању малолетне деце од родитеља Александра и Слађане Самарџић, са сталним боравком у Швајцарској. Оваква одлука је образложена чињеницом да је повређена законска обавеза похађања основног образовања у Швајцарској.

Након поменуте одлуке швајцарских органа, Амбасада Р. Србије у Берну и Генерални конзулат Р. Србије у Цириху, у више наврата, званично су контактирали Министарство иностраних послова Швајцарске, као и Службу старатељства у Сент Галену, са циљем да се ова привремена мера што пре оконча и деца буду враћена родитељима. Овакву одлуку швајцарска страна је условила сарадњом родитеља са Службом старатељства, као и испуњавањем законом предвиђених обавеза, са чиме је упозната породица Самарџић и преко нашег Генералног конзулата у Цириху.

Министарство спољних послова наставља да активно ради на решавању овог случаја, у циљу враћања деце родитељима и предузима све расположиве мере у складу са међународним конвенцијама и швајцарским прописима.
Кључне речи: Швајцарска