gototopgototop
среда, 16. октобар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председник Хрватске Иво Јосиповић гост Београда
+ larger fontnormal font- Smaller font
josipovic-srbijaНајвиши српски званичници са Јосиповићем: На дневном реду су нове и старе теме - о ћирилици, ратним злочинима, несталим особама, пензијама за избегле, правима мањина, али и тужбе и контратужбе за геноцид, које су Хрватска и Србија међусобно поднеле пред Међународним судом правде.
Испред Палате Србија, хрватском председнику приређен је свечани дочек.

Са гостом из Загреба најпре је разговарао председник Србије Томислав Николић. Председницима су се затим придружиле и државне делегације. У делегацији Србије су, поред председника Николића, и министар спољних послова Иван Мркић, министар правде Никола Селаковић, амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукићевић и саветници председника: Марко Ђурић, Оливер Антић, Предраг Микић и Станислава Пак Станковић. У делегацији Хрватске поред Јосиповића су министар бранитеља Предраг Матић, заменик министра спољних и европских послова Јошко Клисовић, амбасадор Хрватске у Србији Гордан Маркотић и саветници: за спољне послове Романа Влахутин, за европске послове Мирјана Младинео, за унутрашњу политику Синиша Таталовић, за привреду Тамара Обрадовић Мазал. Потписан је Споразум о сарадњи Факултета политичких наука у Београду и Факултета политичких знаности у Загребу.

У односима две земље постоје нерешена питања, али председници су истакли спремност да о тим питањима разговарају и указују на потребу јачања сарадње.
Председник Хрватске присуствовао је синоћ српској премијери опере академика Исидоре Жебељан "Две главе и девојка" у Југословенском драмском позоришту у оквиру 45. Бемуса.
Кључне речи: Хрватска Иван Мркић