gototopgototop
четвртак, 26. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
,,Веома је позитивна коинциденција то што ће Грчка преузети председавање Савету ЕУ у првој половини наредне године, када се очекује отварање преговора Србије и ЕУ"
+ larger fontnormal font- Smaller font
The-United-NationsТо је у Њујорку на маргинама ГС УН, током разговора са министром спољних послова Републике Србије Иваном Мркићем, нагласио заменик премијера Грчке и министар спољних послова Евангелос Ванизелос. Два министра су разменила мишљења о ситуацији на западном Балкану, напретку у преговорима Београда и Приштине и припремама за локалне изборе на Косову. Венизелос је нагласио да се Грчка чврсто залаже за евроатлантске перспективе западног Балкана. Грчки министар је оценио да је договор Београда и Приштине историјски и похвалио је српско руководство због храбрости да донесе такву одлуку.

Иван Мркић се састао и са новим министром спољних послова Египта Набилом Фахмијем, са којим се договорио да обе земље издвоје пројекте који би били реализовани у наредних годину дана. Фахми је рекао да одлуку Египта о признању Косова и Метохије нису донеле актуелне власти Египта, већ бивши председник те земље. Шеф египатске дипломатије уверио је српског колегу да ће се египатске власти, убудуће, о том питању, увек консултовати са Србијом.

Заменик премијера и министар спољних послова Туркменистана, Рашид Мередов и Иван Мркић, сагласили су се, да је обостран интерес развијање укупних односа, посебно унапређење економске сарадње и трговинске размене. Мередов је позвао Мркића да у октобру посети Асхабад, где би, поред поред билатералних сусрета са највишим званичницима Туркменистана, учествовао на међународној конференцији " Енергетска безбедност и одрживи развој".

Са министром спољних послова Словеније Карлом Ерјавецом, Мркић је размотрио најважнија питања у билатералним односима, уочи заједничке седнице две владе, која ће бити одржана почетком октобра у Београду.

Иван Мркић се у мисији Украјине при УН, састао са тројком ОЕБС – министрима спољних послова Ирске, Украјине и Швајцарске. Саветовали су се, како да спроводе активности, како би оснажили улогу и дејство ОЕБС, организације која обухвата земље од Ванкувера до Владивостока. Мркић је колеге упознао са предстојећим изборима на Косову и Метохији и очекивањима Србије у погледу улоге ОЕБС, која је, како је нагласио, кључна у обезбеђивању тога да буду одржани у фер околностима, са веродостојним резултатима.

rucak-oebs rucak-oebs1
rucak-oebs2 rucak-oebs3