gototopgototop
четвртак, 25. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Помоћ Литваније да Србија почне преговоре до краја године
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - Линкевичијус Министар спољних послова Литваније Линас Линкевичијус изјавио је данас у Београду да ће његова земља, која тренутно председава Европској унији, учинити све како би Србија до краја године и формално започела преговоре о чланству.
"Наш задатак, као председавајућег ЕУ до краја године, јесте да учинимо све да олакшамо сарадњу Србије и ЕУ и да обезбедимо да током нашег председавања Србија и формално започне преговоре о чланству", рекао је Линкевичијус на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Србије Иваном Мркићем.
Линкевичијус је поновио став своје земље да у потпуности подржава Србију на путу ка ЕУ.

Министар Мркић је, такође, изразио наду да ће све оно што ће се десити у наредним месецима омогућити Србији да формализује почетак приступних преговора са ЕУ у децембру ове године.
"Разговарали смо о томе да што пре кренемо са формалним делом преговара мада су они практично кренули када је Херман Ван Ромпеј посетио Београд", рекао је Мркић.
Он је свом колеги захвалио на залагању које је исказао како би Србија "била схваћена као озбиљан кандидат" за чланство у ЕУ.
Мркић је пренео да је са Линкевичијусем мање разговарано о билатералним односима, мада је истакао да Србију и Литванију, које су "две географски удаљене земље веже искрено пријатељство".

Министар Линкевичијус се надовезао оценом да интезитет билатералних сурета треба да добије "нови квалитет", а да то исто важи за економску сарадњу у којој има пуно простора за њено унапређење.

Двојица министара ће отворити и изложбу фотографија "Примењена носталгија" у Народној банци Србије, за коју је Линкевичијус рекао да симболично показује оно што је двема земљама заједничко без обзира на њихову удаљеност.
"Та заједничка веза треба да представља основу на којој ћемо даље изграђивати наше односе", оценио је министар Линкевичијус.
Он је, кроз осмех, прокоментарисао кошаркашку утакмицу репрезентација Србије и Литваније која ће бити одиграна у септембру на Европском првенству истичући да се нада да неће угрозити пријатељске односе две земље.

Србија и Литванија су 2012. године биле у трци за место председавајућег Генералне скупштине УН која је на крају припала бившем шефу српске дипломатије Вуку Јеремићу.
Литванија је била последња чланица ЕУ која је тек у јуну ове године ратификовала Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ и Србије из 2008. године.

Мркић и Линкевичијус


Састанак Мркића са министром иностраних послова Литваније


Мркић: Надамо се почетку приступних преговора са ЕУ у децембру ове године


Линкевичијус: Литванија у потпуности подржава Србију на путу ка ЕУ

Кључне речи: Литванија Иван Мркић