gototopgototop
четвртак, 11. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: Јачање сарадње са Кубом, привреда у првом плану
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић КубаМинистар спољних послова Србије Иван Мркић састао се данас, другог дана званичне посете Куби, с председником кубанског парламента Естебаном Ласоом, а током разговора усаглашено је јачање међусобне сарадње, где ће привреда бити у првом плану, и договорени конкретни кораци у том циљу.

Мркић је, после састанка, изјавио да је са Ласоом разговарао као са "старим знанцем", што је, како је истакао, одраз дубоког пријатељства наша два народа.

Он је том приликом, како је казао, захвалио кубанском парламенту и Куби уопште на подршци коју пружа Србији у вези са нашим ставом о Косову и Метохији.

"Кубанци настављају са својим ставом који значи, у суштини, све оно што и ми наглашавамо када је ово тешко питање на дневном реду", рекао је шеф српске дипломатије.

Мркић је са председником кубанског парламента, како је навео, разговарао и о променама које су у току на Куби и које се, отпочете пре отприлике две године, тамо системски спроводе.

"У том процесу ми сада налазимо простор за јачање међусобне сарадње. Мислим да ће привреда бити у првом плану, и око тога смо се сагласили и договорили конкретне кораке како да спроведемо закључке оваквих разговора", истакао је министар спољних послова Србије.

Након сусрета са Ласоом, Мркић је посетио Центар за генетски инжењеринг и биотехнологију, где је разговарао с директором те институције Луисом Ерером Мартинесом, чиме је окончао званичну посету Куби.

Према његовим речима, циљ обиласка Центра је "да видимо шта су Кубанци све постигли, а знамо да су светски признати, и које су могућности да већ сада кренемо у неке области сарадње".

Он је додао да ће о томе прецизније разговарати српска министарка здравља када посети Кубу у наредних пар месеци.

Мркић се касно синоћ састао у Хавани с кубанским министром за спољну трговину и страна улагања Родригом Малмијерком са којим је договорио конкретан програм активности за развој привредне сарадње две земље, као и мере за пословно-истраживачко повезивање у области здравства и фармацеутске индустрије, пре свега ради сарадње у области спречавања и лечења канцера.

Од осталих перспективних области за јачање привредних веза, наведене су пољопривреда, прехрамбена индустрија, туризам и обновљиви извори енергије.

Било је речи и о дуговањима нашим предузећима насталим 1980-их и закључено је да се настави тражење решења како би српски привредници били намирени на адекватан начин.

Мркић је јуче разговарао и са својим кубанским колегом Бруном Родригесом о могућностима за интензивирање сарадње две земље, посебно економске.

Министар Мркић је оценио да су ослонци за сарадњу Србије и Кубе веома јаки и да две земље траже простор да, кроз реформе које спроводе, оснаже везе, нарочито на пољу привреде.

Србија с Кубом има дугу историју одличних веза, подсетио је шеф српске дипломатије и указао да ове године обележавамо 70. годишњицу успостављања дипломатских односа.

Уписивање у књигу утисака у Меморијном центру "Хосе Марти"


Хавана - Министар иностраних послова Србије Иван Мркић положио венац на споменик "Хосе Марти”


Мркић: Снажни ослонци за сарадњу с Кубом


Иван Мркић са својим кубанским колегом Бруном Родригезом


Министар Мркић са министром за спољну трговину и страна улагања Кубе Родригом Малмијерком


Састанак са дипломатским кором у Хавани

Кључне речи: Куба Иван Мркић