gototopgototop
недеља, 30. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Импликације мepa штедње у Грчкој на безбедност туриста
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo-yuta-loНационална асоцијација туристичких агенција ,,YUTA", обавестила нас је данас, испред својих чланица - агенција које продају аранжмане за регију Халкидики, као и на основу искуства значајног бpoja путника о ситуацији на Халкидикију, тачније области Касандра. Наиме, због смањења трошкова у Грчкој, 2012. године, надлежни органи у Грчкој су одлучили да укину полицијску станицу која се налазила у месту Полихроно и која је опслуживала туристичка места Полихроно, Ханиоти и Пефкохори. 
У овим условима, најближа полицијска станица се налази на око 30 км од Пефкохорија и колико је познато броји између 6-10 полицајаца у све три смене који опскрбљују цео регион у пречнику од око 100 км и туристичка места као што су Неа Фокеа, Калитеа, Криопиги, Полихроно, Ханиоти, Пефкохори, Сивири, Фурка...
У случају провала у апартмане (и хотеле) Полицији је по правилу, потребно 30-60 минута да, по извршеној пријави изврши увиђај. Међутим, и у случајевима када припадници Полиције изађу и направе увиђај, пријаву против НН лица мора да поднесе оштећени, с тим да мора да оде у полицијску станицу у месту Касаидрија (од неких места је то и 30 км у једном правцу), због чега се изгуби доста времена (некада цео дан), тако да у великом броју случајева туристи одустају од гоњења. Стиче се утисак да поједини криминалци то знају, и бескрупулозно чине кривична дела без страха да ћe бити откривени.
У случају Туристичке агенције „Sole Azur", 21. о.м. десила се и тешка крађа у Полихрону. О томе jе обавештена полиција, која је после скоро два сата извршила увиђај и тражила од оштећених да иду са њима у Касандрију, што су оштећени одбили јер се радило о последњем дану одмора (а полицајци су и сами прокоментарисали да су шансе да починиоци буду пронађени минималне).
У свом oбраћању, YUTA јс затражила асистенцију Амбасаде PC у Атини и/или ГК PC у Солуну да се полицијско присуство у овом туристичком региону појача.
Кључне речи: Грчка