gototopgototop
петак, 05. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Препорука Министарства спољних послова за путовање у Египат
+ larger fontnormal font- Smaller font
МинистарствоГрађани Србије који летују у египатским летовалиштима су добро и безбедни су. У Египту је око 1600 туриста и 48 српских држављана који имају регулисан боравак. Туристичке власти Египта обавестиле су Амбасаду да сви туристи неометано летују у Хургади и Шарм ел Шеику. Амбасади Републике Србије у Каиру нико се није обратио са захтевом за помоћ или са информацијом да је у невољи проузрокованој ситуацијом у Египту. С обзиром да је расплет ситуације неизвестан, остајемо при препоруци грађанима који намеравају да путују у Египат да то не чине. Онима који су већ на летовању препоручујемо додатни опрез, избегавање свих места окупљања чак и она која су наизглед мирна. Посебан опрез препоручује се петком, после подневне молитве. Осим тога, не препоручује се ношење фото апарата, камера и мобилних телефона на јавним местима. Препорука о избегавању великих градова такође је и даље актуелна.

Амбасада Републике Србије у Каиру је нашим туристима доступна 24 сата. Помно прати развој ситуације у целом Египту, а посебно у туристичким местима где су највише концентрисани наши туристи, у Хургади и Шарм ел Шеику, као и у највећим градовима Каиру и Александрији.

Министарство спољних послова у Београду формирало је кризни штаб који је у сталном заседању и фокусиран је на процењивање безбедносне ситуације у Египту. У Министарству спољних послова Србије отворена је дежурна телефонска линија радним данима од 08.30ч-16.30ч - 011 3068 308, а ван радног времена и викендом - 011 3068 615 где грађани могу да добију одговоре на сва питања у вези са одласком у Египат.

У амбасади Србије у Каиру дежурни телефони су: +2022736-5494, +2022735-4061
Мобилни телефон конзула Марије Шошић: +201061818418.

Министарство ће и даље обавештавати јавност о најновијем развоју ситуације и безбедносним аспектима боравка наших држављана у Египту.
Кључне речи: Египат