gototopgototop
среда, 26. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Изложба „Векови Београда у Копру“
+ larger fontnormal font- Smaller font
koperУ просторијама Покрајинског музеја у Копру 26. јуна отворена је изложба Историјског архива Београда под називом „Векови Београда IX-XX". Изложбу чини укупно 46 паноа распоређених у 15 тематских целина, који представљају историју Београда. Посебан сегмент изложбе под називом „Словенци у Београду", који је изложен на 15 паноа, приказује историјске везе словеначког и српског народа, као и документи архитекте Игора Блуменауа.

Изложбу је отворио заменик градоначелника Копра Данијел Цеп, поздравни говор је одржала директорка Покрајинског архива Копра Нада Чибеј, о изложби је говорио директор Историјског архива Београда Драган Гачић.

Отварању изложбе су присуствовали директор Историјског архива Словеније Бојан Цвелфар, копарско-словеначки парох Тома Ћирковић, председник Академског културног умeтничког друштва „Коло" из Копра Весна Бајић Стоиљковић, испред Амбасаде Cрбије у Љубљани, други секретар Катарина Томић, као и многе друге личности из културног и јавног живота. Цео догађај је обогаћен наступом Академског културног уметничког друштва „Коло" из Копра.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 15. јула Покрајинском музеју у Копру, а након тога је предвиђено гостовање и у Марибору.
Кључне речи: Словенија