gototopgototop
понедељак, 17. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мароко - понуда стипендија Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
morocco-flagМароканска агенција за међународну сарадњу обратила се нотом) Амбасади с понудом 15 стипендија за студенте из Србије, који желе да, школске 2013/2014. године, студирају на државним универзитетима у Мароку.
Посебно се истиче да се настава на већини мароканских високошколских институција у области науке, технике и економије изводи на француском језику, као и да кандидати изван франкофонских земаља (који не владају овим језиком) имају обавезу да прву годину посвете учењу француског језика у Међународном центру за стране језике у Рабату, да се после успешно положеног испита оријентишу на факултете, на које се уписују у складу са прописаним условима и расположивим капацитетима. Ближе информације у вези са мароканским институцијамау области високог образовања, условима пријема, трајању студија и дипломама које се издају могу се наћи на сајту Агенције: www.amci.ma.

Рок за пријем досијеа кандидата из Републике Србије јe 10. август 2013. Настава почиње у зависности од образовне институције и утврђеног почетка наставе, од прве недеље септембра 2013. до 1. октобра 2013. године, када почиње настава француског језика.
Кандидати који буду позвани за студије у Мароку, обавезни су да поседују визу за дуги боравак (студентска виза), лекарско уверење о примљеним вакцинама против инфективних и заразних болести, нарочито протв туберкулозе, да уплате 900 дирхама (око 85 евра) за трошкове формирања досијеа, као и потврду о здравственој заштити, о чијим модалитетима ће накнадно доставити обавештење.
Шире информације о образовним институцијама, процедурама и формалностима уписа у Мароку могу се наћи на сајтовима Агенције (www.amci.ma), Министарства за високо образовање, науку, истраживања и образовање кадрова ( www.enssup.gov.ma и www.dfc.gov.ma ), као и Министарства за национално образовање (www.men.gov.ma).

Агенција је доставила детаљније информације о различитим аспектима кандидовања, студирања, условима прихвата, еквиваленцији диплома, испитивању досијеа, модалитетима уписа, стипендијамама, условима боравка и др, као и формулар за подношење кандидатуре за школску 2013/2014. годину.
Кључне речи: Мароко