gototopgototop
четвртак, 30. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Конференција градова и општина Србије у Бриселу
+ larger fontnormal font- Smaller font
atomiumУ оквиру пројекта који финансира Шведска агенција за развој (СИДА), делегација Сталне конференције градова и општина Србије боравила је у Бриселу од 27. до 31. маја о.г. Основни циљ ове студијске посете био је упознавање са начином функционисања кључних институција ЕУ релеватних за регионалне и локалне нивое власти у Србије, као и процена могућности и потреба за отварање Канцеларије СКГО у Бриселу. Поред представника секретаријата СКГО, у делегацији су били градоначелници општина Зрењанин, Врање, Аранђеловац и Параћин, и заменик градоначелника Новог Сада. У оквиру посете, представници СКГО разговорали су у Мисији РС при ЕУ са К.Миленковић, замеником шефа мисије и Д.Стојовићем, саветником у мисији.
Делегација СКГО се посебно интересовала за суштинске предности које би отварање представништва у Бриселу имало за градове у Србији. Указано је да у условима тешке финансијске кризе у Србији и лимитираних буџетских перспектива локалних самоправа, постоји ограничен финансијски оквир за отварање представништва у Бриселу. Истакнуто је такодје да СКГО има снажан интерес да буде непосредно укључена у рад преговарачких група за поједина преговарачка поглавља од првенственог интереса за локални и регионални ниво, и да на торн плану предстоје непосредне консултације у оквиру Владе РС. То би преговарчком процесу дало веома значајну димензију уважавања непосредних потреба локалних структура власти, у складу са најбољом праксом из ЕУ. Постоји потреба и за бољом артикулацијом непосредних интереса градова кроз рад парламента, пре свега кроз законодавни оквир којим се дефинишу финансијске надлежности општина и градова у Србији.
Током посете Бриселу, делегација СКГО имала је састанке у ЕК, Комитету региона, Савету европских општина и региона, као и са представницима региона и градова који имају своје канцеларије у Бриселу (Баден Виртенберг, Асоцијација аустријских општина у ЕУ, Шведска асоцијација локалних самоуправа и региона, Асоцијација румунских градова).