gototopgototop
петак, 24. мај 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Помоћник министра спољних послова Љубица Васић - Међународна конференцијa "Десет година након Солуна: Процена перспективе Европске уније и изазови на Западном Балкану"
+ larger fontnormal font- Smaller font
VASIC2Ирска подржава Србију и све кораке које је Влада Србије предузела на путу ка ЕУ а посебно политичку храброст у решавању питања Косова и Метохије, поручила је министарка спољних послова Ирске Лусинда Крејтон током разговора са помоћницом министра спољних послова Љубицом Васић у Даблину. Крејтон каже да ће Ирска у разговорима са Немачком настојати да пружи подршку Србији. Шефица ирске дипломатије рекла је Васићевој да Србија до јуна мора да покаже јасну вољу за примену Бриселског споразума. Она је нагласила да нико не очекује потпуну имплементацију тог споразума, јер реално то није могуће.
Словачка такође подржава Србију и за њу признање Косова није на дневном реду јер нема подршку ни у влади ни у парламенту ни у невладиним организацијама, рекао је шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, током разговора са помоћницом МСП за европске интеграције. Он је оценио је да је Србија урадила све што је требало и демантује да је усвајање плана о примени Бриселског споразума почетак трке да 5 европских земаља које то нису учиниле, признају независност Косова и Метохије. Љубица Васић борави у званичној посети Даблину где учествује на међународној дводневној конференцији: „Десет година након Солуна: Процена перспективе ЕУ и изазови на Западном Балкану". Конференција коју је организовала Ирска у својству земље која председава ЕУ окупила је високе званичнике ЕУ земаља чланица и земаља кандидата за чланство. На скупу се разматра политика ЕУ о проширењу и напредак земаља кандидата и потенцијалних кандидата у процесу европских интеграција.