gototopgototop
среда, 20. март 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Помоћник министра спољних послова Горан Алексић о односима Србије и Аустрије у интервјуу за лист ,,Данас“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Sorry, you have not enough rights to view this image.Аустрија је географски позиционирана на тромеђи између западне и источне Европе и Балкана. Као таква, колико је она важан геостратешки и политички партнер за Србију?
Она је важан, а рекао бих и природан партнер. Са Аустријом нас не вежу само историја и географска близина, већ и економија, веома добри политички односи и многобројна српска заједница која живи у тој држави. У складу са тим је и наш дијалог разноврстан и редован. Имамо сусрете на свим нивоима – у последњих месец и по дана Беч су посетили министар правде, директорка Канцеларије за дијаспору, као и помоћник министра спољних послова за ЕУ. И сам сам крајем новембра присуствовао разговорима које је са нашим највишим званичницима у Београду имао вицеканцелар и министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер, а почетком фебруара сам угостио политичког директора Министарства иностраних послова Аустрије. Оваква динамика дијалога говори о значају који две земље придају билатералним односима.

Осим развијене економске сарадње, ту су и други облици, нарочито они везани за Дунавску регију. Шта су најзначајније теме на плану те сарадње?
Изузетно је значајно што је Дунав препознат као фактор повезивања, а усвајањем Дунавске стратегије ЕУ омогућено да 14 европских држава заједно сарађује на конкретним пројектима у различитим областима – од инфраструктуре, мобилности, екологије, до културе и туризма. Србија ће наставити да подржава и активно учествује у Стратегији, за коју очекујем да ће пун замах добити усвајањем финансијског оквира за период од 2014. до 2020. године.

С обзиром на ниво економске сарадње, географску близину и дугу историју односа, колико је Аустрија значајан партнер на плану евроинтеграција?
Аустрија је веома значајан партнер, за Србију, али и остале земље региона, јер доследно подржава процес европских интеграција. Због свог ранијег, али и садашњег присуства у региону и чињенице да је у већини држава први инвеститор, она схвата значај процеса проширења ЕУ, како за стабилност и просперитет западног Балкана, тако и за заокружење пројекта уједињења Европе. Аустрија ову подршку Србији не пружа декларативно, већ и конкретним мерама, и надам се да ће тако чинити и убудуће.

Какви све споразуми постоје између Србије и Аустрије и на које области се односе?
Уговорна основа је, као уосталом и укупни билатерални односи, развијена и разноврсна. Уговорима је обухваћен читав низ области – од привредне и пољопривредне, преко сарадње у области унутрашњих послова, до научне и технолошке сарадње. Ово ни изблиза није целокупна листа, јер се обострано трудимо да унапредимо и уговорно регулишемо различите аспекте наших билатералних односа. Тако је последњи у низу потписаних споразума Споразум о социјалној сигурности, који је ступио на снагу 1. децембра 2012.

Да ли смо сагласни са оценама, како аустријских званичника, тако и привредника, да Србија мора још да поједностави своје законске процедуре и бирократију, ради успешнијег привлачења инвеститора?
Модерна економија и тржишна привреда од вас захтевају да будете активни, да ослушкујете мишљење инвеститора и да у складу са тим реагујете. Ова Влада је то препознала и као један од својих приоритета одредила унапређење амбијента за пословање, како бисмо у жестокој регионалној, али и глобалној конкуренцији успели да привучемо инвеститоре, повећамо запосленост и животни стандард наших грађана. Подсетићу вас да је одлука о укидању парафискалних намета управо настала као одговор на потребе привреде. Влада такође демонстрира одлучност да се обрачуна са организованим криминалом и корупцијом и на тај начин створи систем од којег ће користи имати инвеститори, привредници и сви наши грађани.

Да ли МИП сарађује са представништвом ПКС у Бечу на плану побољшања економске сарадње две земље?
Амбасада и представништво Привредне коморе у Бечу сарађују организовањем низа манифестација које за циљ имају промовисање наших привредних и инвестиционих потенцијала. Том приликом они остварују веома добру сарадњу са аустријским удружењима, компанијама и другим привредним актерима. Навешћу као пример манифестацију која би требало да се одржи средином априла и на којој ће бити промовисане могућности улагања у град Шабац. Ову манифестацију заједно припремају Ерсте банка, представништво ПКС и Амбасада у Бечу.