gototopgototop
уторак, 12. фебруар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сусрет министра спољних послова Републике Србије Ивана Мркића са потпредседником Савезног већа и министром иностраних послова Швајцарске Дидијеом Буркхалтером, 12. фебруара 2013. године
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - Буркхалтер_2Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић састао се данас са потпредседником Савезног већа и министром иностраних послова Швајцарске Дидијеом Буркхалтером. Буркхалтер дошао је у прву посету Републици Србији на позив министра Мркића.

Министар Мркић истакао је снажне везе, значај и обострану корист континуираног политичког дијалога, као и заједничке активности као основе за добре билатералне односе и сарадњу две пријатељске земље.

Разговарано је о сарадњи поводом припрема за предстојеће консекутивно председавање Организацијом за европску безбедност и сарадњу, које ће Швајцарска и Србија организовати 2014. и 2015. године, заједничком радном плану, именовању специјалних представника и процесу ''Хелсинки плус 40'', који је посвећен унапредјењу европске безбедности у савременим околностима.

Министар Мркић пренео је захвалност на континуираној развојној и донаторској помоћи коју је Швајцарска упућивала Србији у разним сферама – од подршке европским интеграцијама, економском развоју, владавини права, образовању и др. Истакао је значај и потенцијале швајцарских инвестиција у Србији.

Потпредседник Савезног већа и МИП Буркхалтер нагласио је да ће Швајцарска наставити са програмима развојне помоћи Србији, пре свега ради смањења незапослености. Истакао је да је разговарао са потенцијалним швајцарским инвеститорима и пренео њихов оптимизам у вези са могућностима улагања у Србији.