gototopgototop
уторак, 05. фебруар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Одлука Владе Републике Србије о отварању Амбасаде Републике Србије у Уједињеним Арапским Емиратима, усвојеној 4. фебруара 2013. године
+ larger fontnormal font- Smaller font
Влада Републике Србије, на предлог министра спољних послова, усвојила је одлуку о отварању Амбасаде Републике Србије у Уједињеним Арапским Емиратима, на седници одржаној 4. фебруара 2013. године.

Република Србија и Уједињени Арапски Емирати успоставили су дипломатске односе 21. марта 2007. године.

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) су федерација седам емирата, формирана 1971. године, уједињењем Абу Дабија, Дубајиа, Шарџе, Рас ул Хајме, Фуџерје, Аџмана и Ум ул Куваина. На челу се налази председник, који је уједно и владар Абу Дабија.

Одлука о отварању Амбасаде Републике Србије у Уједињеним Арапским Емиратима резултат је заједничке визије Београда и Абу Дабија о потреби јачања међусобних веза, политичке и пре свега економске сарадње.

Република Србија и Уједињени Арапски Емирати препознали су потенцијале развоја економских односа, и у плану су значајни инвестициони пројекти, посебно у области пољопривредне и прехрамбене индустрије, као и у војно-економској сарадњи.

До сада су дипломатски односи Београда и Абу Дабија функционисали на нерезиденцијалној основи, преко амбасаде РС у Каиру, односно Амбасаде УАЕ у Риму.